Veronika Hunyadiová Správy

Mesto už na testovanie nemá peniaze. Odberových miest bude výrazne menej

Mesto Košice bude postupne znižovať počet mestských odberových miest. Koľko ich zriadi počas najbližšieho víkendu?

Ilustračný obrázok k článku Mesto už na testovanie nemá peniaze. Odberových miest bude výrazne menej
Zdroj: TASR/František Iván

Plošné antigénové testovanie sa v Košiciach uskutoční aj počas najbližšieho víkendu. Odberových miest, však bude výrazne menej ako počas predošlých víkendov.

Informoval o tom košický primátor Jaroslav Polaček. V Košiciach je aktuálne funkčných viac ako 30 mobilných odberových miest (MOM), ktoré zriaďujú súkromní poskytovatelia v súčinnosti s Ministerstvom zdravotníctva SR. Ich kompletný zoznam je zverejnený na stránke www.health.gov.sk.

Znižujú počet

„Mesto bude na základe toho postupne znižovať počet svojich odberových miest. Potrebujeme fungovať efektívne, hospodárne a účelne, nechceme plytvať finančnými prostriedkami. Keďže štát prepláca náklady na základe nejakého kľúča, nevyužívané miesta by nedokázali vygenerovať dostatok peňazí. Mesto nemá dostatok zdrojov na to, aby mohlo vo veľkom testovať," vysvetlil Polaček s tým, že mesto doteraz najväčším odberovým centrom na Slovensku.

Na šieste kolo testovania bude k dispozícii 36 odberových miest. Testovať sa bude na takmer všetkých základných školách a v mestských častiach, v ktorých školy nie sú. Fungovať budú aj tri veľkokapacitné odberové miesta (Magistrát mesta Košice, Amfiteáter, Spoločensko-relaxačné centrum na ul. Milosrdenstva).

Mestská časť Staré Mesto už v stredu (10. 2.) oznámila, že v ich réžii sa testovať nebude a svoje odberové miesta neotvorí. Písali sme o tom v tomto článku.

Vakcinačné centrá

Budúci týždeň už mesto testovať neplánuje. „Myslíme si, že mobilných odberových miest bude také množstvo, že mesto by to robilo zbytočne. Súkromné odberové miesta musia fungovať šesť dní v týždni minimálne osem hodín denne. Priestor na otestovanie tak bude naozaj široký,„ vysvetlil Polaček. Pre mesto podľa neho nemá zmysel, aby vstupovalo do "súťaže“ so súkromným sektorom, ktorý zabezpečuje odberové miesta.

Ako uviedol primátor, zamerať sa chcú na očkovanie a pripraviť veľké vakcinačné centrá v spolupráci s nemocnicami a rezortom zdravotníctva: „Aby v mesiaci apríl bolo v Košiciach všetko pripravené tak, aby sme zvládli nápor a dokázali pripraviť podmienky a prostredie na očkovanie."

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM