Eva Mikulová Správy Samospráva

Mesto začalo s doručovaním rozhodnutí na miestne dane a poplatky do košických domácností

Mesto Košice ako správca dane začalo s doručovaním rozhodnutí na poplatky za komunálny odpad, dane z nehnuteľností a dane za psa.

Ilustračný obrázok k článku Mesto začalo s doručovaním rozhodnutí na miestne dane a poplatky do košických domácností
Foto: Eva Mikulová

Daňové výmery doručujú do košických domácností zamestnanci mesta zväčša od 16.00 do 20.30 hod., počas sobôt je to medzi 14.00 – 20.30 hod.

Okrem nich doručuje rozhodnutia aj Slovenská pošta. Ak si niekto neželá prevziať rozhodnutie osobne, mal by to napísať na lístok a ten pripevniť na svoje vchodové dvere.

Elektronická schránka

Tí daňovníci, ktorí majú svoju elektronickú schránku sprístupnenú na doručovanie písomností, si svoje rozhodnutie nájdu aj na Slovensko.sk.

Mesto už poslalo, resp. v najbližších dňoch pošle výlučne elektronickou formou 15 000 rozhodnutí na poplatky za komunálny odpad a dane z nehnuteľností do elektronickej schránky všetkým právnickým osobám, živnostníkom alebo fyzickým osobám, ktoré o to požiadali, ale aj tým, ktoré majú elektronickú schránku aktívnu na doručovanie.

Celkovo bude do domácností v meste doručených v nasledujúcich dňoch 127 000 rozhodnutí prostredníctvom zamestnancov mesta Košice. Ďalších cca 50 000 rozhodnutí pre obyvateľov žijúcich mimo Košíc a pre tých, kde osobné doručovanie nie je z rôznych príčin možné, dostanú daňovníci poštou.

Lehoty na zaplatenie miestnych daní a poplatku za komunálne odpady sú uvedené v rozhodnutí, ktoré Košičania dostávajú v týchto dňoch.

Z Košíc:

Zľavy seniorom

Od 1. januára 2021 je možnosť automatického uplatnenia zníženie dane zo stavieb na bývanie a dane z bytov v ich vlastníctve, ktoré slúžia na ich trvalé bývanie.

Mesto Košice však poskytuje na základe VZN č. 132 o miestnych daniach v znení neskorších predpisov aj úľavy na dani z pozemkov, ktorých vlastníkmi sú fyzické osoby staršie ako 70 rokov v prípade, že tie slúžia výhradne na ich osobnú potrebu.

V tomto prípade si však daňovník na rozdiel od dane zo stavieb na bývanie a dane z bytov musel nárok na zníženie výšky dane uplatniť tak ako doteraz v priznaní k dani z nehnuteľnosti alebo v čiastkovom priznaní k dani z nehnuteľnosti na rok 2021 najneskôr do 1. februára 2021.

V ňom si určil, ktoré pozemky slúžia výhradne na jeho osobnú potrebu. Daňovník si uplatnil zníženie na pozemky len raz, na ďalšie zdaňovacie obdobie ho už správca dane poskytne automaticky.

Lehota na zaplatenie je maximálne 45 dní od doručenia, v prípade viacerých splátok je to dátum uvedený v rozhodnutí

Prečítajte si tiež:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM