Aktualizované Eva Mikulová Správy

Meteorológovia varujú! Pripravte sa na vysoké horúčavy

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal na utorok (25. 6.) výstrahy prvého stupňa pred vysokými teplotami. Nezabudnite na pitný režim a ochladzovanie.

Ilustračný obrázok k článku Meteorológovia varujú! Pripravte sa na vysoké horúčavy
Foto: Eva Mikulová

Výstraha pred teplom plati pre niektoré okresy Bratislavského, Banskobystrického, Košického, Nitrianskeho a Trnavského kraja. SHMÚ o tom informuje na svojej internetovej stránke.

V týchto lokalitách sa ojedinele očakáva dosahovanie maximálnej teploty vzduchu 33 stupňov Celzia. Vysoká teplota podľa meteorológov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov.

Očakávaná teplota vzduchu nie je v danej ročnej dobe a oblasti nezvyčajná, ale pravdepodobnosť nadmerného zaťaženia organizmu u niektorých osôb je vysoká.

V pondelok (24. 6.) skolabovalo z tepla 78 pacientov. Najviac – zhodne po 14 pacientov v Košickom a v Trnavskom kraji.

Záchranári apelujú na ľudí, aby dbali na prevenciu. V čase obeda, od 11.00 do 15.00 h sa treba zdržiavať v interiéri a dodržiavať dostatočný pitný režim. Ak sa ľudia nevyhnú pobytu vonku, netreba zabudnúť na vhodnú pokrývku hlavy a ľahký odev.

Výstraha platí od 14.30 do 17.30 h. pre okresy Trebišov, Michalovce a Sobrance. Ojedinele sa očakáva dosahovanie maximálnej teploty vzduchu 33 °C.

Meteorológovia zvýšili výstrahu pred vysokými teplotami až na 2. stupeň na stredu 26. júna. V niektorých okresoch, vrátane Košíc a okolia, môže byť od 14:00 do 18:00 hod až 35 stupňov Celzia.

Východoslovenská vodárenská spoločnosť v spolupráci s mestom opäť v centre mesta otvorila vodný bar. Pocestní dostanú pohár osviežujúcej vody zadarmo.

Zdroj: kosice.dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM