Eva Mikulová Rôzne

Monika Smolková reaguje: Celú výzvu považujem za vnútrostranícku záležitosť

Bývalá europoslankyňa a okresná predsedníčka Smeru, zaslala predstavenstvu Smeru list, v ktorom vyzýva na odstúpenie R. Fica a R. Kaliňáka. Podpísali ho viacerí členovia.

Ilustračný obrázok k článku Monika Smolková reaguje: Celú výzvu považujem za vnútrostranícku záležitosť
Zdroj: archív

Monika Smolková spoločne s niektorými členmi okresnej rady Smeru – Košice 3 podpísala list s výzvou na odstúpenie predsedu strany Smer Róberta Fica a podpredsedu Róberta Kaliňáka. V liste sa okrem iného píše (celé znenie nájdete TU): „Z rozhovorov s členmi a sympatizantmi strany sa dozvedáme, že ich vnútorne nesmierne znepokojujú udalosti, ktoré sa každodenne v médiách objavujú a dotýkajú sa niektorých čelných funkcionárov strany, ktorých mená sa neustále opakujú a stávajú sa synonymom slov zlodej, korupčník či mafián."

"Neschopnosť dotknutých straníckych funkcionárov dôveryhodne vyvrátiť niektoré z vážnych podozrení, vznik nových a nových indícií podporujúcich tieto podozrenia vedú našich členov a sympatizantov k pochybnostiam o čistote priestoru, v ktorom sa títo funkcionári strany pohybujú, resp. pohybovali. Zistenia, že ich aktivity sú spájané s ľuďmi odsúdenými či stíhanými v kauzách krátenia daní, neoprávnených čerpaní dotácií, pochybných obchodov, v kauze „Čistý deň“, či dokonca v kauze s človekom spájaným s objednaním vraždy novinára a jeho snúbenice sú hlavnými dôvodmi frustrácie významnej časti členskej základne.“

Výzva vznikla ešte pred nomináciou do EP

Na uvedený list už zareagovali čelní predstavitelia strany Smer a samotná M. Smolková ich reakciu chápe:

"S vyjadreniami súhlasím. A čo sa týka médii, únik informácii išiel mimo mňa. Celú výzvu som považovala a považujem za vnútrostranícku záležitosť.”

Výzvu podpísali mnohí členovia Smeru, ale konkrétne ich nechce menovať. „K jednotlivým podporovateľom sa v tomto momente nemôžem vyjadriť, nemám ich súhlas. Ale nespokojnosť je značná v každom okrese, členovia mi ju osobne tlmočili počas mojej aktívnej kampane pre nášho nominanta na prezidenta Maroša Šefčoviča, ale aj počas kampane do volieb EP, keď som robila kampaň pre našich nominantov,“ dodáva.

Taktiež sa dôrazne ohradzuje voči tomu, že výzvu iniciovala preto, že ju opätovne strana Smer nenominovala do volieb do Európskeho parlamentu. „Moje nenominovanie na kandidátnu listinu do EP s výzvou absolútne nesúvisí. Výzva vznikala v čase, keď ešte kandidátna listina nebola známa. Pozývam všetkých tých, čo ma obviňujú, nech prídu na niektorú členskú schôdzu, aby im členovia zopakovali to, čo si museli vypočuť kandidáti do EP v rámci predvolebnej kampane.“  

Kríza áno i nie

Situácia v Smere-SD je podľa jeho podpredsedu Petra Žigu neobvyklá, nemala by sa však riešiť v médiách a na verejnosti. Povedal to v stredu v reakcii na výzvu niektorých okresných funkcionárov Smeru-SD z Košického kraja. Potvrdil tiež slová premiéra Petra Pellegriniho, že si strana musí ujasniť svoje hodnoty.

„Budeme musieť obsahovo zadefinovať hodnoty sociálnej demokracie, či to ešte má byť sociálna demokracia. Ja sa k tomuto programu hlásim, ale sú predstavitelia strany, ktorí možno idú do inej polohy. Toto si treba vyjasniť a potom možno prestanú aj názorové konflikty a komunikácia zo strany vrcholových predstaviteľov strany bude jednotná,“ povedal Žiga.

Žiga však poprel, že by výzva vychádzala od neho, Pellegriniho a košického krajského predsedu Smeru-SD Richarda Rašiho, ktorých novinári označili za progresívne krídlo Smeru-SD.

„Myslím si, že takéto veci by sa mohli riešiť trochu iným spôsobom,“ povedal. Žiga je tiež presvedčený, že sa k situácii vyjadrí predseda Smeru-SD Robert Fico, keď sa vráti zo zahraničia. Nepovedal, kde Fico je, ani kedy sa vráti.

Raši poprel, že by v Smere-SD boli oficiálne názorové prúdy. Na otázku, prečo sa on, Žiga a Pellegrini vyjadrujú zmierlivejšie, odpovedal, že sú zmierlivejšie povahy. Podľa jeho slov nie je potrebné zvolávať mimoriadny snem strany, je však možné, že sa riadny snem zvolá skôr. „Mali by sme sa opäť vrátiť do regiónov a začať budovať názory na to, ako by sme mali do veľkých volieb ísť,“ povedal.

Ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) je presvedčená, že by sa k situácii malo zísť predsedníctvo. „Vydiskutujeme si všetky veci doma vo vlastnej kuchyni a potom sa budeme k tomu jednotne vyjadrovať,“ avizovala. Výsledok volieb podľa nej nie je veľkým sklamaním, aj keď je potrebná rekapitulácia.

Trenčiansky krajský predseda Jaroslav Baška a člen predsedníctva Smeru-SD považuje správy niektorých médií o vzbure v Smere za dezinterpretáciu.

„Nie je to pravda, v strane Smer vždy budeme diskutovať o volebnom výsledku a každý člen môže demokraticky vyjadriť svoj názor. Strana je jednotná a určite budeme o jej budúcnosti rozhodovať na riadnom sneme. Pevne verím, že sa na sneme bude riešiť okrem personálnych otázok hlavne program, ktorý reprezentuje stranu voči občanom, voličom. Za 20 rokov sa ukázalo, že strana má výsledky a že sme už trikrát zostavili vládu,“ zdôraznil.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM