Eva Mikulová Samospráva

Na Furči majú problém s diviakmi, hromadné vyháňanie momentálne zrušili

Diviaky sú premnožené a na niektorých košických sídliskách sa pohybujú i v blízkosti ľudských obydlí. Najnovšie majú s nimi problém na sídlisku Dargovských hrdinov.

Ilustračný obrázok k článku Na Furči majú problém s diviakmi, hromadné vyháňanie momentálne zrušili
4
Galéria
Zdroj: TASR

Hromadné vyháňanie diviačej zveri z Furče sa v nedeľu 26. mája konať nebude. Členovia poľovníckeho združenia Lovena sa už však individuálne pohybujú v sprievode psov v lesných porastoch v okolí ulíc Jaltská, Bašťovanského, Benadova, Lidické námestie, Kurská i v lese nad Prešovskou cestou v snahe čo najskôr vyriešiť tento problém.

„Už od stredy sa poľovníci pohybujú aj so psami v daných lokalitách, aby lokalizovali diviačiu zver v zmysle rozhodnutia Okresného úradu,“ povedal nám starosta MČ Dargovských hrdinov Jozef Andrejčák.

Vedia o troch diviakoch

S diviakmi už majú skúsenosti spred niekoľkých rokov. „Ešte v apríli sme na základe podnetov a informácií od občanov požiadali príslušné poľovnícke združenie „Lovena“ o súčinnosť pri vytláčaní diviačej zveri späť na poľovné plochy. Zároveň sme požiadali Okresný úrad Košice, pozemkový a lesný odbor, o vydanie rozhodnutia pre príslušné poľovnícke združenie o povolení mimoriadneho lovu diviačej zveri. Postupnosť krokov vychádzala zo skúseností s diviačou zverou v rokoch 2016 a 2017, keď sa poľovníckemu združeniu Lovena podarilo eliminovať diviačiu zver v lese nad Prešovskou cestou,“ dodáva starosta.

Podľa jeho slov už na sídlisku evidujú len troch diviakov. „Také máme hlásenia od občanov.“

Problém mali aj Ťahanovce

S problémami mali aj susedné Ťahanovce. Lov na diviaky sa začiatkom januára tohto roka konal v okolí Americkej triedy. V tejto obytnej zóne je dlhodobý problém s premnoženými diviakmi, ktoré sa prechádzajú po prístupovej ceste a napádajú psov. V januári tam dokonca napadli policajnú hliadku.

Podľa starostu mestskej časti Miloša Ihnáta akcia dopadla nad očakávanie. „Zabitých bolo 12 kusov divej zveri vrátane údajnej vodkyne tejto čriedy, takže tie prasatá by sa sem už nemali vracať,“ povedal po januárovej akcii pre TASR.

Akcia trvala od 8.00 do 13.00 h za účasti desiatok poľovníkov a honcov a v súčinnosti so štátnou a mestskou políciou. Zahŕňala okolie čerpacej stanice a Sadu mládeže.

Mestská časť získala povolenie na mimoriadny lov diviačej zveri vo všetkých kategóriách a v neobmedzenom počte od Okresného úradu Košice. „Uvidíme, aké budú odozvy obyvateľov, či budú ešte niekde stretávať diviaky. Ak áno, budeme musieť akciu zopakovať,“ povedal.

V sobotu 23. februára sa na sídlisku Ťahanovce konali Fašiangové poľovnícke hody, ktoré boli prvou takouto akciou na sídlisku. Najväčším „ťahákom“ podujatia bol guláš v ktorom nechýbalo ani mäso z diviakov, ktoré zastrelili.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM