Rôzne

Na košickej stanici bolo rušno: Nespokojní železničiari strácajú trpezlivosť, FOTO

Železničiari vyšli "do ulíc". Na stanici v Košiciach sa uskutočnilo verejné zhromaždenie na podporu železničného sektora.

Ilustračný obrázok k článku Na košickej stanici bolo rušno: Nespokojní železničiari strácajú trpezlivosť, FOTO
11
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván

Na nízku kvalitu železničnej dopravy, zastarané železnice, nedostatok zamestnancov či slabé finančné ohodnotenie upozorňovali desiatky železničiarov na utorkovom verejnom zhromaždení v Košiciach.

Išlo o prvé zo série protestných zhromaždení, ktoré odborári plánujú zorganizovať. Štát vyzvali na zodpovedné zaoberanie sa dopravnou politikou.

„Žiadame systémové financovanie železničného sektora, lepšie pracovné podmienky, sociálne istoty a v neposlednom rade spravodlivé mzdové ohodnotenie pre všetkých zamestnancov, porovnateľné s ohodnotením železničiarov v Európskej únii,“ odznelo na proteste.

Slovensko podľa predsedu Odborového združenia železničiarov (OZŽ) Františka Zaparanika akoby zaspalo čo sa týka modernizácie, digitalizácie, investovania do budúcnosti. Upozornil aj na vysoký vek zamestnancov.

Podľa jeho slov v súčasnosti prebieha kolektívne vyjednávanie.

Podľa hovorkyne rezortu dopravy Petry Poláčikovej rokovania s odborármi pokračujú tak na úrovni ministerstva, ako aj medzi vedením ŽSR a odborármi. Na zlepšenie železničnej dopravy na Slovensku podľa jej slov robí rezort všetko, čo je v jeho silách.

„Snažíme sa v maximálnej miere využiť európske zdroje a takisto sa nám podarilo zvýšiť zdroje aj zo štátneho rozpočtu,“ uviedla s tým, že napriek rekonštrukcii a modernizácii tratí nedokážu v priebehu najbližších mesiacov ani rokov odstrániť investičný dlh na železničnej infraštruktúre vo výške takmer miliardy eur.

Nespokojní železničiari počas verejného zhromaždenie na stanici v Košiciach
11
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM