Aktualizované Správy

Na podujatia s pápežom chcú ísť tisícky ľudí. Aký je záujem v Košiciach?

V Košiciach môžu pápeža vidieť až desaťtisíce ľudí. Bude však dostatočný záujem?

Ilustračný obrázok k článku Na podujatia s pápežom chcú ísť tisícky ľudí. Aký je záujem v Košiciach?
Zdroj: TASR/AP

Na podujatia počas návštevy pápeža je zatiaľ zaregistrovaných okolo 33-tiísc ľudí. V stredu (25. 8.) to potvrdil hovorca Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Martin Kramara.

Najväčší záujem zo strany ľudí je o Šaštín. Zaregistrovaných je tam podľa okolo 16-tisíc ľudí. V Prešove je zaregistrovaných okolo 10-tisíc ľudí. Hovorca KBS poznamenal, že celkovo je zatiaľ záujem ľudí nižší. „Povzbudzujeme, aby si to ľudia nenechali na poslednú chvíľu,“ povedal.

V Košiciach sa číslo prihlásených pohybuje okolo 7-tisíc.

V Košiciach bude pápež 14. septembra a navštívi rómske sídlisko Luník IX a štadión Lokomotívy, kde sa stretne s mládežou. Na Luníku IX má byť k dispozícii kapacita na úrovni 10 až 15-tisíc ľudí, na štadióne Lokomotívy 30 až 35-tisíc ľudí, v prípade veľkého záujme je možné ju navýšiť až na 50-tisíc osôb.

Povinná registrácia

Registrácia účastníkov je k dispozícii na internetovej stránke www.navstevapapeza.sk. Prihlásiť sa je možné do Šaštína, Prešova a Košíc. Pastoračná cesta pápeža Františka sa nesie v znamení motta „S Máriou a Jozefom na ceste za Ježišom“. Bližšie informácie je možné získať aj na infolinke +421 2 2220 0075 od pondelka do piatka v čase od 8.30 do 16.30 h a na e-mailovej adrese registracia@navstevapapeza.sk.

Pápež František na septembrovej (12. – 15. 9.) návšteve Slovenska zavíta do Bratislavy, Košíc, Prešova a Šaštína. Stretne sa s troma najvyššími ústavnými činiteľmi, ale aj zástupcami židovskej či rómskej komunity. V Šaštíne je na programe svätá omša s homíliou Svätého Otca.

Len zaočkovaní

Podmienkou účasti na podujatiach s pápežom je okrem registrácie aj plná zaočkovanosť. Za plne zaočkovanú sa považuje osoba 14 dní po druhej dávke vakcíny alebo 21 dní po jednodávkovej vakcíne alebo 14 dní po prvej dávke ak osoba za posledných 180 dní prekonala COVID-19.

Hovorca KBS potvrdil, že na zmenu podmienok, aby na podujatia s hlavou katolíckej cirkvi mohli prísť aj iní ľudia ako len tí zaočkovaní, sa pýtali viackrát ešte pred spustením registrácie. „Viackrát nám bolo jednoznačne povedané, že to nie je možné,“ uzavrel Kramara.

Nad zmenami podmienok účasti občanov na návšteve pápeža Františka na Slovensku sa aktuálne neuvažuje. Povedal to premiér Eduard Heger (OĽANO) pred stredajším rokovaním vlády. Neuvažuje o tom ani minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).

Viac k návšteve pápeža

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM