ELA Správy

Na proteste v Košiciach sa zišli stovky ľudí, vystúpila aj Zlatica Kušnírová, FOTO

Po niekoľkomesačnej prestávke sa v uliciach slovenských miest, ale i niektorých zahraničných, opäť konajú protesty iniciatívy Za slušné Slovensko.

Ilustračný obrázok k článku Na proteste v Košiciach sa zišli stovky ľudí, vystúpila aj Zlatica Kušnírová, FOTO
25
Galéria
Zdroj: TASR

Zhromaždenia Za slušné Slovensko začali v piatok o 18.00 h vo viacerých mestách na celom Slovensku. Konajú sa od roku 2018 od vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Volajú po zmene

Po niekoľkomesačnej prestávke sa vzhľadom na politický vývoj v krajine a viaceré kauzy s prepojením štátnej tajomníčky Moniky Jankovskej, špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a iných politikov na Mariána Kočnera, rozhodla iniciatíva Za slušné Slovensko zorganizovať ďalšie.

Protesty sa na východe uskutočnili v Kežmarku, Prešove, Bardejove, Humennom a v Košiciach. Okrem toho sa konajú aj v Londýne, Brne, Viedni, v Bratislave, Banskej Bystrici, Žiline a ďalších mestách Slovenska.

„Vražda Jána a Martiny zobudila občiansku spoločnosť, vďaka ktorej vyšli na povrch informácie o tom, ako hlboko až siahali vzťahy organizovaného zločinu a našej vlády,“ avizovali organizátori pred protestmi.

Priestor pri Dolnej bráne v Košiciach sa postupne zapĺňal krátko po 18. hodine a ako prvý k zhromaždeniu prehovoril organizátor Ján Gálik. Herečka Zuzana Psotková prečítala pred zhromaždením spoločný list viacerých iniciatív, ktoré akciu podporili.

Novinár Dušan Karolyi hovoril o skorumpovaných úradníkoch, toxických súdoch a polícii. „To, čo dnes vypadáva z Kočnerovho mobilu je dôsledkom toho, že tieto inštitúcie boli dlhé roky v špinavých rukách. Je smutné, že až smrť Jána a Martiny začala hýbať s týmito vecami,“ uviedol v krátkej reči Karolyi.

Na pódiu čítali aj z listu otca Jána Kuciaka, v ktorom sa poďakoval zhromaždeniu, že nezabudli. Ľudí vyzval, aby neprestali podporovať vyšetrovateľov i všetkých tých, ktorí bojujú za pravdu.

Prehnitý štát

Z Prešova do Košíc prišla osobne aj mama Martiny, Zlatica Kušnírová. „Chcela by som vyzvať prokurátora Kováčika, aby odstúpil zo svojej funkcie, lebo prepojenie na Bödöra a Kočnera, takí ľudia a v takých funkciách, ako prokurátori a sudcovia, policajti nemajú tam čo robiť. Takisto pán Fico, už ho treba niekam poslať slušne…,“ povedala Kušnírová v príhovore, za čo si vyslúžila jasot a mohutný potlesk.

Na pódiu v Košiciach mali slovo aj zástupca iniciatívy Za slušné Slovensko Jakub Ivančo a posledným z rečníkov bol spisovateľ Daniel Pastirčák. „Výstrely z Veľkej Mače zobudili celé Slovensko. Ak by mi niekto pred rokom povedal, že vyšetrovatelia majú vinníkov, neveril by som,“ povedal v prejave.

Prezidentka Zuzana Čaputová považuje volanie občanov po spravodlivosti za oprávnené. Tvrdí, že všetci potrebujú poznať mená vrahov Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ako aj ich objednávateľov. Uviedla to na sociálnej sieti na margo piatkových protestov iniciatívy Za slušné Slovensko.

„Volanie verejnosti, aby Slovenská republika bola právnym štátom, v ktorom vládne zákon, kde má každý občan rovný prístup k spravodlivosti, kde aj všetci verejní činitelia, teda politici, sudcovia, prokurátori, či policajti nesú zodpovednosť za svoje prípadné zlyhania, je oprávnené,“ uviedla prezidentka. Dodala, že takéto volanie považuje za prihlásenie sa k ideálom, ktoré sú späté s demokraciou.

Protest v Košiciach, ktorého sa zúčastnilo niekoľko stoviek ľudí, sa skončil približne o 19:30 hodine spievaním štátnej hymny a zaobišiel sa bez incidentov. Podľa organizátorov prišlo pred úrad vlády v Bratislave približne 5-tisíc ľudí.

V OBRAZOCH: Za slušné Slovensko Košice
25
Galéria
Zdroj: Adam Stečák
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM