Rôzne

Na vedeckom sympóziu v Košiciach sa zišli svetoví experti na digitálnu inteligenciu

Najnovšie poznatky z oblastí umelej inteligencie či virtuálnej reality budú témou medzinárodného podujatia, ktoré sa vo štvrtok začalo v Košiciach a potrvá do soboty.

Ilustračný obrázok k článku Na vedeckom sympóziu v Košiciach sa zišli svetoví experti na digitálnu inteligenciu
Zdroj: TASR

Svetové sympózium o digitálnej inteligencii pre systémy a stroje potrvá do soboty 25. augusta a vystúpia na ňom odborníci svetového formátu.

Cieľom podujatia je prispieť k odbornej propagácii nových poznatkov a ich využitia v prospech spoločnosti. „Ide o sympózium o digitálnej inteligencii ako integrácii umelej inteligencie, cloudových počítačov, internetu vecí, virtuálnej reality a mnohých ďalších častí IT odvetia, na ktorých je postavená digitálna inteligencia fyzických alebo virtuálnych strojov,“ uviedol profesor Peter Sinčák, vedúci Katedry kybernetiky a umelej inteligencie Fakulty elektrotechniky a informatiky Technickej univerzity v Košiciach (FEI TUKE).

Konferencia je venovaná 70. výročiu založenia kybernetiky ako odboru, ktorý odštartoval odbory ako počítačová technika, umelá inteligencia, automatizácia, mechatronika a mnohé ďalšie. Pripravila ju organizácia elektrotechnických inžinierov a vedcov IEEE Česko a Slovensko v spolupráci s Katedrou kybernetiky a umelej inteligencie a Katedrou počítačových sietí FEI TUKE.

Na podujatí vystúpi 11 pozvaných popredných svetových expertov z Japonska, Číny, USA, Rakúska, Fínska, Nového Zélandu a Taiwanu. Zhruba stovka účastníkov pochádza aj z ďalších krajín sveta. Svoje technologické výsledky budú prezentovať firmy Microsoft Česko a Slovensko a IBM Slovensko.

Čestný doktorát

V rámci štvrtkového programu si na slávnostnom zasadnutí Vedeckej rady TUKE prevzal čestný doktorát profesor Kaoru Hirota pôsobiaci na Pekinskom technologickom inštitúte v Číne. Čestný doktorát mu udelia za jeho kontinuálnu podporu Katedre kybernetiky a umelej inteligencie FEI TUKE v oblasti medzinárodnej spolupráce i za samotnú vedeckú spoluprácu v oblasti takzvaných fuzzy systémov.

Podujatie na pôde TUKE je podľa univerzity príspevkom k tvorbe medzinárodného vedeckého, ako aj vysokoškolského prostredia smerujúceho k výskumu a aplikáciám inteligentných systémov v Európskej únii, na Slovensku i v samotných Košiciach, ktoré sa profilujú ako smart city.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM