Správy

Nad týmito zastávkami Košičania krútia hlavami: DPMK kritizuje vodičov a o toto ich žiada!

Zastávky, na ktoré upozorňuje viacero cestujúcich. Dopravný podnik mesta Košice sa ale obracia na vodičov áut a o toto ich žiada...

Ilustračný obrázok k článku Nad týmito zastávkami Košičania krútia hlavami: DPMK kritizuje vodičov a o toto ich žiada!
Zdroj: Dnes24.sk

Rekonštrukcia kruhového objazdu na Moldavskej ceste si vyžiadala ďalšie dopravné obmedzenia. Tento frekventovaný úsek sa obchádza aj po Bardejovskej ulici. A práve tam vznikla situácia, na ktorú upozorňuje viacero cestujúcich.

Upozorňujú na zastávky

Bardejovskú ulicu využívajú v súčasnosti okrem osobných vozidiel ako náhradnú trasu aj presmerované autobusové a električkové linky. Práve cestujúci električkovou dopravou poukazujú na situáciu, ktorá pre nich nie je príjemná. Pri vystupovaní z električiek tam vstupujú priamo na vozovku, po ktorej jazdia autá. To sa dokopy na danej ulici týka až troch zastávok.

,,Niektoré autá tu chodia dosť rýchlo, niektoré vidia, že sa čosi deje, tak spomaľujú. Vodič električky síce stále čaká, kým otvorí dvere a my môžeme vystúpiť, ale aj tak je to podľa mňa nebezpečné," uviedla Mária.

Podobný názor majú viacerí cestujúci, medzi nimi aj Jozef.,,Je to tu veľmi nešťastne riešené," krúti hlavou. Ľudia poukazujú na to, že spomínané zastávky sú nakreslené na ceste, a tak sa vystupuje rovno do vozovky, po ktorej premávajú autá.

,,Zriadenie zastávok električiek na Bardejovskej ulici bolo nevyhnutné pre prestup cestujúcich z električiek do autobusov a naopak, pretože najbližšia zastávka električiek je zastávka „Bernoláková“. Pešia dostupnosť tejto zastávky od dočasného prestupného uzla na Bardejovskej ulici ( ktorý nahradil prestupný uzol „SOŠ automobilová) je z hľadiska cestujúcich neakceptovateľná,“ vysvetlil košický Dopravný podnik mesta Košice (DPMK).

Čo hovorí zákon?

Podľa DPMK sú problémoví najmä vodiči, ktorí neakceptujú zákon o cestnej premávke a tým spôsobujú bezpečnostné riziko a ohrozujú cestujúcich, ktorí vystupujú alebo nastupujú do električiek.

V spomínanom zákone sa uvádza, že za vozidlom pravidelnej verejnej dopravy osôb, ktoré zastavilo v obci na zastávke bez nástupného ostrovčeka alebo bez nástupišťa na zvýšenom električkovom koľajovom páse, vodič iného vozidla je povinný zastaviť vozidlo. Ak je na zastávke viac vozidiel, vodič je povinný zastaviť vozidlo za posledným z nich. Vodič smie pokračovať v jazde, ak neohrozí osobu, ktorá nastupuje do vozidla pravidelnej verejnej dopravy osôb alebo z neho vystupuje.

Ako ďalej zákon uvádza, vodič je povinný v úseku zastávky pravidelnej verejnej dopravy osôb dbať na zvýšenú opatrnosť a jazdiť primeranou rýchlosťou tak, aby neohrozil osobu vystupujúcu z vozidla pravidelnej verejnej dopravy, alebo do neho nastupujúcu.

Pomoc polície

,,Žiadame preto vodičov osobných motorových vozidiel, aby znížením rýchlosti a zastavením vozidla umožnili cestujúcim bezpečný nástup a výstup do vozidla MHD. Takéto dočasné električkové zastávky sú na Bardejovskej ulici tri," uviedol DPMK.

Ten zároveň dodal, že dodržiavanie spomínaných paragrafov zákona č. 8/2009 Z.z. o cestnej premávke budú kontrolovať aj príslušníci PZ SR, ktorí v čase dopravnej špičky na Bardejovskej ulici dohliadajú na bezpečnosť cestujúcich.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Košíc a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM