Veronika Hunyadiová Správy

Najrozšírenejšie mená novorodencov v roku 2020: TIETO viedli v Košiciach

Rodičia sa pri výbere mien nedržia iba mien v kalendári. Aj tento rok pribudli v Košiciach deti s netradičnými menami.

Ilustračný obrázok k článku Najrozšírenejšie mená novorodencov v roku 2020: TIETO viedli v Košiciach
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Počas uplynulého roka 2020 sa v pôrodniciach košickej Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP) narodilo 2 859 detí. Oproti roku 2019 sa narodilo o 51 detí menej.

Prevahu medzi novorodencami mali v roku 2020 rok chlapci, na svet ich prišlo 1 462 chlapcov. Dievčat sa narodilo 1 397 dievčat. Pribudli tiež dve bábätká, ktoré zdravotníci našli v Hniezde záchrany. Medzi novorodencami bolo aj 40 dvojičiek a jedny trojičky.

Originálne mená

Ako informovala univerzitná nemocnica, najčastejšími chlapčenskými menami roku 2020 boli Jakub, Michal, Tomáš, Filip a Samuel. Z dievčenských mien prevládali Eliška, Nina, Ema, Viktória a Mia.

Našli sa však aj rodičia, ktorí deťom vybrali skutočne netradičné mená. Medzi najzaujímavejšie patrili chlapčenské mená Levente, Levi, Jozue, Pascal či Juraj Klementín. Medzi dievčatami sa objavili mená ako Klarisa Tia, Constanza, Imelda, Meda či Tijana.

V Šaci viac dievčat

Na novorodeneckom oddelení Nemocnice AGEL Košice-Šaca sa v roku 2020 prišlo na svet 1 830 bábätiek, z ktorých bolo 905 chlapcov a 925 dievčat. Dvojnásobnú radosť zažili mamičky 12 dvojčiat. V porovnaní s predchádzajúcim rokom ide o nárast, v roku 2019 sa v Šaci narodilo 1 817 detí.

„Teším sa priazni našich mamičiek, keď sa rozhodnú prísť prežiť neopakovateľné chvíle, počas ktorých privedú na svet ten najväčší poklad, práve k nám,“ vyjadrila sa primárka oddelenia Slávka Virágová. Ako dodala, pre budúce mamičky pripravuje nemocnica do budúcna aj niekoľko noviniek.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM