Samospráva

Košický magistrát: Aktivisti nepodporili deklaráciu proti násiliu

Aktivisti, ktorí sú nespokojní so zmenou parkovania v Košiciach, podľa hovorkyne mesta Lindy Šnajdárovej nepodporili deklaráciu Košice proti násiliu.

Ilustračný obrázok k článku Košický magistrát: Aktivisti nepodporili deklaráciu proti násiliu
Zdroj: TASR

„Vo svojich aktuálnych vyhláseniach, v ktorých sa vyhrážajú obsadením magistrátu a radikálnymi riešeniami, potvrdzujú, že nemajú záujem na dodržiavaní zákona a vedení dialógu. Pokračujú v tóne, ktorý už niekoľko týždňov beztrestne využívajú na sociálnych sieťach, kde sa neštítia tolerovať dokonca ani vyhrážky smrťou,“ uviedla hovorkyňa.

Ako povedala ďalej, stále vyzývajú primátora, aby konal v rozpore so zákonom o obecnom zriadení a rokovacím poriadkom mestského zastupiteľstva (MsZ). „Najnovšie ho ultimatívne a protiprávne žiadajú, aby zvolal mimoriadne zastupiteľstvo so zaradením prerokovania poslaneckého návrhu Ota Žarnaya na zmenu všeobecne záväzného nariadenia č. 157 o dočasnom parkovaní pred konaním plánovaného zasadnutia MsZ dňa 12. septembra,“ tvrdí.

Namiesto riešenia problému pokojnou a slušnou cestou vraj radikalizujú zložitú situáciu, podnecujú ďalšie prejavy vandalizmu a násilia a hazardujú so životmi a zdravím ľudí. „Preberajú tak plnú zodpovednosť za protiprávne konanie, ku ktorému dochádza,“ zdôraznila L. Šnajdárová.

Ako ďalej uviedla Šnajdárová, aktivisti proti parkovaniu nechcú rešpektovať fakt, že zákon o obecnom zriadení a rokovací poriadok MsZ musia pri predkladaní zmien Všeobecne záväzného nariadenia (VZN) rešpektovať všetci poslanci aj primátor mesta bez výnimky.

„Vyhovením ich požiadavky by nebola dodržaná 10-týždňová lehota na predloženie zmeny VZN pred plánovaným zasadnutím MsZ na odborné posúdenie v rozpore so zákonom o obecnom zriadení a rokovacím poriadkom MsZ,“ skonštatovala hovorkyňa.

Aktivisti podľa jej slov pred necelými dvoma týždňami súhlasili s vytvorením odborných skupín a vyslali na prvé stretnutie k právnym otázkam svojich zástupcov.

„Teraz už nechcú odborne diskutovať. Sú to tí istí ľudia, ktorým bola doručená pred 10 dňami deklarácia Košice proti násiliu. Doteraz na text deklarácie nijakým spôsobom nezareagovali. Neprihlásili sa k nej, nepodporili ju, napriek tomu, že ju odsúhlasili a podpísali nielen zástupcovia vedenia, ale aj členovia Mestskej rady v Košiciach na rokovaní 22. augusta,“ zakončila.

Môže vás zaujímať:

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM