Správy

Naša nemocnica s ocenením od kraja: Nezabudlo sa ani na osobnosti z Košíc!

Železničná nemocnica s poliklinikou v Košiciach získala tohtoročnú Cenu Košického samosprávneho kraja (KSK). Ocenené boli aj osobnosti.

Ilustračný obrázok k článku Naša nemocnica s ocenením od kraja: Nezabudlo sa ani na osobnosti z Košíc!
Zdroj: TASR

Spomedzi jednotlivcov si cenu v košickom Štátnom divadle prevzal riaditeľ neziskovej organizácie Oáza – Nádej pre nový život Peter Gombita, zakladateľ OZ Priatelia a podnikatelia Zemplínskej šíravy Ján Palinský, riaditeľ Spišského divadla Emil Spišák a in memoriam cenu získala priekopníčka aerobiku na Slovensku Viera Medveďová.

Verejné ocenenie Cena Košického samosprávneho kraja sa udeľuje podľa Zásad a postupu pre udeľovanie verejných ocenení KSK raz ročne osobnostiam, kolektívom alebo právnickým osobám za osobitný prínos pre rozvoj KSK, za činy statočnosti, ľudskosti a hrdinstva, za vynikajúce tvorivé činy a výsledky dosiahnuté v humanitárnej, cirkevnej, kultúrnej a umeleckej, publicistickej, verejnoprospešnej, podnikateľskej, technickej a športovej činnosti.

„Ocenené kolektívy a osobnosti vybrala a odporúčala zastupiteľstvu komisia na udelenie verejného ocenenia zložená z predsedov komisií zastupiteľstva a predsedov poslaneckých klubov,“ priblížila hovorkyňa predsedu kraja, Zuzana Bobriková.

Tohtoročnú Cenu predsedu KSK za rok 2015 získal Folklórny súbor Ilosvai Selymes Péter Veľká Ida, lekár Miloslav Klíma, dlhoročný pracovník štátneho podniku Lesy SR Ladislav Maxim, letový inštruktor Ján Mikuš a I. chirurgická klinika Lekárskej fakulty Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach.

Na slávnosti v košickom Štátnom divadle boli udelené i Plakety predsedu KSK. Ich nositeľmi sa stali bývalý riaditeľ OR Hasičského a záchranného zboru v Košiciach Jozef Bodnár, tréner športovej streľby v Parchovanoch Pavol Cibák, žurnalistka Katarína Čižmáriková, Folklórna skupina Jadlovec Margecany, podnikateľ zo Zemplína Nevzad Hasani, Kultúrne centrum Medzibodrožia a Použia Kráľovský Chlmec, protifašistický bojovník z Rožňavy Norbert Lacko, bývalý prezident Asociácie výpravcov a dispečerov Slovenska Viliam Lastovecký, Materská škola Školská 5 Michalovce, riaditeľ Východoslovenského múzea v Košiciach Robert Pollák, odborná lekárka pre liečbu pľúcnych chorôb Irena Remáčová, Spišský literárny klub Spišská Nová Ves, knihovníčka Gemerskej knižnice P. Dobšinského, Rožňava Hedviga Támárová, spisovateľ a novinár Ľudovít Visokay.

„Návrhy išli z jednotlivých regiónov nášho kraja. Navrhovateľmi boli rôzne obce, mestá, rôzne spolky a inštitúcie. O týchto ľuďoch sa nepíše toľko, nepoznáme tie drobnosti a podrobnosti, ale v každom prípade, každý jeden z nich to robí pre svoje okolie, pre radosť z práce, aby urobil iným radosť, a to je to podstatné,“ povedal predseda KSK Zdenko Trebuľa.

Cenu KSK predstavuje medaila zobrazujúca erb KSK, súčasťou je certifikát a finančný dar vo výške 665 eur. Ďalším verejným ocenením je Cena predsedu KSK, ktorej súčasťou je finančný dar vo výške 335 eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM