Správy

Nechcete vysedávať doma? Pozrite si TIPY na výlety v okolí Košíc

Okolie Košíc ponúka skutočne bohatú ponuku turistických atrakcií a prírodných krás. Inšpirujte sa tipmi od nás a spoznajte lokality neďaleko Košíc.

Ilustračný obrázok k článku Nechcete vysedávať doma? Pozrite si TIPY na výlety v okolí Košíc
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Obce v okrese Košice-okolie často ukrývajú nádherné miesta, o ktorých množstvo ľudí vôbec nevie. Pripravili sme pre vás niekoľko tipov, kam vyraziť na turistiku, stráviť deň v prírode a spoznať krásy nášho regiónu.

Rudnícke jazerá

V blízkosti obce Rudník (okres Košice-okolie), asi 24 kilometrov od Košíc a niekoľko kilometrov od Moldavy nad Bodvou sa nachádza malé Chorvátsko. Kúsok nad obcou sa nachádza lom Rudník alebo tiež Rudnícke jazerá, ktoré vás očaria svojou tyrkysovou krásou. Práve pre svoju zaujímavo sfarbenú vodu a biely piesok sú lákadlom pre turistov, ktorí hľadajú menej vyhľadávané a neznáme miesta. Ide o lom ťažby kaolínu, ktorý je základnou surovinou pri výrobe porcelánu, keramiky, obkladačiek a podobne. Peknou výletnou trasou k Rudníckym jazerám je aj prechádzka niekdajšími Rudníckymi kúpeľmi.

Hájske vodopády

Neďaleko cesty spájajúcej obce Háj a Hačava (okres Košice-okolie) nájdeme pozoruhodné, prírodou vytvorené miesto – Hájske vodopády, inak nazývané aj Vodopády Hlboký jarok. Hájsky potok vytvára vďaka výškovým rozdielom v travertínových hrádzach sústavu kaskád a desiatich vodopádov rôznej veľkosti, vysoké jeden až sedem metrov. Do obce Háj sa dostanete odbočkou z obce Turňa nad Bodvou a priamo z obce Háj vedie k vodopádom žltá turistická trasa v smere na Hačavu. Na vodopády poukazujú na ceste tri smerovníky. K vodopádom sa dostanete aj pešo z obce Háj po lesnom chodníku, ktorý začína pri plote posledného domu. Táto cesta vedie skoro ku všetkým vodopádom.

Mŕtve rameno Hornádu

Medzi obcami Nižná Myšľa a Trstené pri Hornáde (okres Košice-okolie) nájdeme mŕtve riečne ramená Hornádu. Ide o časť pôvodného koryta rieky a vývojovo staršie formy meandrov, ktoré odklonili kvôli regulačným prácam. Mŕtve ramená a zamokrené lúčne porasty od obce Ždaňa až po štátnu hranicu s Maďarskom spolu tvoria navrhované chránené územie Hornádske meandre. Doprajte si príjemnú prechádzku spleťou mŕtvych ramien Hornádu, ktoré slúži aj ako ideálna oddychová zóna pre milovníkov prírody, rybárčenia či cyklistov.

Herliansky gejzír

Jednou z najvyhľadáva­nejších turistických atrakcií okolia Košíc sú jednoznačne Herľany a ich jedinečný gejzír. Interval Interval erupcie ja 34 až 36 hodín a dosahuje výšku okolo 22 metrov. Nádherné vodné predstavene trvá až 25 minút. Čas medzi erupčnými periódami závisí od zrážkovej činnosti, pri väčších zrážkach sa skracuje a naopak. Celkove však gejzír postupne stráca na sile a čas medzi erupciami sa predlžuje. Tento unikátny gejzír sa nachádza približne 25 kilometrov juhovýchodne od Košíc, v obci Herľany v starom areáli kúpeľov Herľany – Rankovce.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM