Veronika Hunyadiová Správy

Nemocnica v Šaci má novú unikátnu magnetickú rezonanciu. Komu bude pomáhať? FOTO

Nový prístroj váži osem ton, do nemocnice ho priviezli dva kamióny.

Ilustračný obrázok k článku Nemocnica v Šaci má novú unikátnu magnetickú rezonanciu. Komu bude pomáhať? FOTO
8
Galéria

Šport-artro centrum v NemocniciAGEL v Šaci má nový prístroj na magnetickú rezonanciu (MRI). Pacientom by mal prístroj začať slúžiť od januára 2021.

Dostať osem tonovú magnetickú rezonanciu na určené miesto nebolo vôbec jednoduché. Priviezli ju dva kamióny a pomáhať musela aj ťažká technika.

Jediný v regióne

Nemocncia v Šaci bude prvou nemocnicou v kraji, ktorá má dva MRI prístroje, pričom jeden je špeciálne na úrazy muskuloskeletárneho systému. Vyšetrenie jedného kĺbu alebo chrbtice na novom prístroji bude trvať približne 30 minút. Denne plánujú vyšetriť 10 pacientov.

„Posúvame sa o stupeň dopredu. Je to pre nás najväčší vianočný darček. V našom zdravotníckom zariadení od januára 2021 budeme vyšetrovať pacientov po poraneniach muskuloskeletárneho aparátu modernou končatinovou magnetickou rezonanciou. Ide o jedinečný prístroj v našom regióne – umožňuje vyšetrenie pacienta aj v záťaži – v stoji, keď sa mnohé štruktúry zobrazia zreteľnejšie v porovnaní s vyšetrením v ľahu,“ vysvetlil výnimočnosť prístroja vedúci lekár Športartrocentra Maroš Varga.

Dlhému čakaniu je koniec

Pacient, ktorý príde do Športartrocentra po vyšetrení lekárom – ortopédom, môže byť podľa Vargu takmer okamžite vyšetrený aj na novom končatinovom MRI a lekár tak ihneď zhodnotí jeho nález.

„Naším cieľom je zlepšiť kvalitu poskytovania zdravotnej starostlivosti pre pacientov po športových úrazoch, rýchlou a presnou diagnostikou a následnou liečbou. V našom regióne sú čakacie lehoty na vyšetrenie pomocou MRI približne tri mesiace. Urýchlime tak diagnostiku poranení a ponúkneme v rámci komplexnej starostlivosti aj následnú liečbu, či už operáciu alebo iné neoperačné riešenie,“ priblížil vedúci lekár.

Ako dodal, pracovisko sa týmto posunulo na úroveň svetových pracovísk, ktoré sa zaoberajú diagnostikou a liečbou pacientov po športových úrazoch. „Patríme k centrám excelentnosti FIFA a táto nová modalita nám pomôže výrazne urýchliť proces diagnostiky a aj následnej liečby športovcov,“ zhodnotil na záver.

V priloženej galérii si pozrite, ako prebiehal presun prístroja do nemocnice.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM