Lenka Fedorová Rôzne Správy

Nezabudnuteľný zimný výlet: 5 čarovných obcí v okolí metropoly východu

Dedinky v našom okolí ukrývajú viac, než by sme čakali. Svoje čaro ponúkajú aj v zimnom období.

Ilustračný obrázok k článku Nezabudnuteľný zimný výlet: 5 čarovných obcí v okolí metropoly východu
Zdroj: TASR

Štós

O dedinke Štós sme vám priniesli už viacero článkov. O jej obľúbenosti svedči fakt, že obec ponúka viacero možností využitia voľného času. Nielen v letnom období, ale aj v zimnom sa postará o skvelé zážitky. V obci sa nachádza lyžiarske stredisko Šikmá stráň, ktoré je vďaka ľahkej a stredne obtiažnej zjazdovky vhodné aj pre začiatočníkov. Lyžiarom a snowboardistom je k dispozícii aj U-Rampa. V okolí sa nachádza trať aj pre bežkárov. Ak vás lyžovanie či prechádzka zasneženou prírodou unaví, eso v rukáve vytiahnu známe kúpele.

Turňa nad Bodvou

Pokiaľ vám zimná príroda nie je veľmi po vôli, nevadí. Z Košíc je to do Turne priblžne 43 km, avšak táto obec má čo ponúknuť. V Turni nad Bodvou nájdeme historické pamiatky ako Rímskokatolícky kostol Nanebovzatia Panny Márie, Kaštieľ, v ktorom prebývalo mnoho známych osobností, ako napríklad František II. Rákoczi, Bývalý župný dom, ktorý obsahuje množstvo vzácnych architektonických prvkov, Kaplnka svätého Floriána, Socha svätého Jána Nepomuckého, či Pamätná tabuľa a Náhrobník na cintoríne, ktoré sú dielom Vojtech Löfflera.

Farma v Hrašovíku

Vedeli ste, že parádne zážitky si môžete odniesť z dedinky, ktorá leží len 4 km od Košíc? V Hrašovíku sa totiž nachádza farma s rovnomenným názvom. Farma ponúka jazdenie na koni pre dospelých i deti, pre začiatočníkov i pokročilých. Okrem vonkajšej jazdiarne je k dispozícii aj krytá hala, a tak si môžete zajazdiť za každého počasia.

Malá Lodina

V katastri obce Malá Lodina leží voľne prístupná Antonova jaskyňa. Svoje meno si nesie podľa lesníka, ktorý ju objavil. Čaro jaskyne spočíva v impozantnom vstupnom portáli a veľkom stropnom okne hneď za vchodom. V jaskyni nenájdete žiadnu výnimočnú výzdobu, avšak v zime ju zdobia nádherné cencúle rastúce zo zeme. Podľa archeologických výskumov v nej kedysi žili praľudia i rôzne jaskynné zvery.

Podobne ako v Antonovej aj vo Veľkej Ružínskej jaskyni možno nájsť zaujímavé ľadové cencúle, ktoré dorastajú do úctyhodných rozmerov. Kedysi v nej bývali pravekí ľudia, neskôr jaskynné medvede, teraz tam v zime prespávajú celé húfy netopierov.

Buzica

V Buzici a v chotári obce sa zachovalo viacero menších sakrálnych pamätníkov. Pozoruhodným je súbor plastík, ktorý sa nachádza v blízkosti bývalého Mátého mlyna. Sú to pieskovcové sochy sv. Jána Nepomuckého a Panny Márie, medzi ktorými sa nachádza pieskovcový kríž, ktoré v roku 1739 dal postaviť Imre Szentimrey s manželkou, z vďaky, že počas morovej nákazy v roku 1738 sa nik z rodiny Szenimreyovcov nestal jej obeťou. Obec sa pýši aj unikátnou a malo známou pamiatkou. Nachádza sa v nej kompletne zachovaný parný mlyn z roku 1923.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM