Veronika Hunyadiová Rôzne

Nová nemocnica funguje už štyri desaťročia. Pozrite si zábery z jej výstavby, FOTO

Nemocnicu na Triede SNP začali stavať v 60. rokoch ako modernejšiu "dcéru" fakultnej nemocnice na Rastislavovej ulici.

Ilustračný obrázok k článku Nová nemocnica funguje už štyri desaťročia. Pozrite si zábery z jej výstavby, FOTO
9
Galéria
Zdroj: UNLP

V Univerzitnej nemocnici L. Pasteura (UNLP) na Triede SNP liečia pacientov už niekoľko desaťročí. Aj napriek tomu, že funguje už viac ako 40 rokov, Košičania ju doteraz nazývajú novou nemocnicou.

Stavebné práce na vtedajšej Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) na Triede SNP sa začali v polovici 60. rokov. Svoju históriu začala písať 21. decembra 1973, kedy bola daná do prevádzky poliklinika budúcej fakultnej nemocnice. Lôžková časť bola otvorená 26. januára 1981. Medzi jej prvé oddelenia patrili interné, chirurgické, detské, gynekologické, ORL, kožné, ortopedické, neurologické a urologické a kapacita bola 1 071 lôžok.

Základnou myšlienkou stavebného riešenia komplexu na Triede SNP bolo vytvorenie funkčného celku, ktorý by integroval liečebno-preventívnu, vedeckovýskumnú a pedagogickú funkciu. Priame spojenie poliklinických pracovísk s lôžkovou časťou nemocnice umožnilo presúvať väčšinu diagnosticko-terapeutických výkonov do ambulantnej praxe a účelnejšie využívať lôžkovú kapacitu nemocnice. Novovybudovaná nemocnica bola vtedy najmodernejšou fakultnou nemocniou na Slovensku.

Ďalšie míľniky

1. januára 1981 došlo k zlúčeniu FNsP na Rastislavovej 43 a FNsP na Triede SNP.

1. januára 1986 sa nemocnica na Rastislavovej opäť osamostatnila a v roku 1993 bola premenovaná na Fakultnú nemocnicu L. Pasteura.

1. januára 2005 FNsP na Triede SNP zanikla zlúčením s Fakultnou nemocnicou L. Pasteura.

1. júla 2010 zmenila nemocnica svoj názov na Univerzitná nemocnica L. Pasteura Košice (UNLP), ktorý nesie dodnes.

Našich čitateľov sme na Facebooku vyzvali, aby nám napísali, ako inak by nemocnicu na Tr. SNP nazvali. Vyjadrite svoj názor aj vy a hlasujte v ankete o najlepšie pomenovanie pre „novú“ nemocnicu.

Prečítajte si tiež

Nová nemocnica na archívnych fotkách
9
Galéria
Zdroj: UNLP
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM