Alexandra Kolínská Kultúra

Nové zvieratká v košickej zoo OBRAZOM: Majú niečo spoločné, pozrite na tie farby!

Po letnom babyboome prišli do košickej ZOO aj nové druhy zvierat. Odteraz budú robiť návštevníkom radosť aj lori trojfarebný, korálovka sedlatá a koza walliská.

Ilustračný obrázok k článku Nové zvieratká v košickej zoo OBRAZOM: Majú niečo spoločné, pozrite na tie farby!
Zdroj: Dnes24.sk

Počas leta nastal v košickej Zoologickej záhrade babyboom. Tentokrát však v ZOO pribudli nové druhy zvierat, ktoré potešia malých aj veľkých návštevníkov.

Lori trojfarebný

V polovici októbra do košickej zoologickej záhrady doviezli dva nové druhy. Oba získali darom z poľskej ZOO Toruň. Jedným z nich je pestrofarebný papagáj lori trojfarebný (Lorius lory). „Lori sa od ostatných druhov papagájov líši tým, že sa živí prevážne nektárom kvetov. K tomu je prispôsobený aj jeho jazyk, ktorý je na konci opatrený malými výrastkami. Obľubuje tiež ovocie, peľ, kvety a hmyz,“ uvádzajú na stránke ZOO. Lori trojfarebný obýva Novú Guineu a priľahlé ostrovy. Vytvára celkom sedem poddruhov. Líšia sa medzi sebou rozsahom jednotlivých farieb. Lori trojfarebných v súčasnosti nájdete v ZOO v odchovni mláďat.

Korálovka sedlatá

Ďalší nový druh chovaný v košickej zoologickej záhrade patrí medzi plazy. „Korálovku sedlatú (Lampropeltis triangulum sinaloae) sme chovali už v minulosti. Je to nejedovatý had, ktorý vytvára celkom 25 poddruhov. Tie sa od seba líšia nielen sfarbením, ale aj oblasťou výskytu,“ informujú o hadovi na stránke. Korálovky sa živia malými cicavcami, jaštermi a vtákmi. Nepohrdnú ani vajcom. Vyskytujú sa v rozsiahlej oblasti od Kanady po Ekvádor.

Koza walliská

V jednom z výbehov v centrálnej zóne ZOO môžete v súčasnosti vidieť aj kozu walliskú, ktorá prišla do Košíc zo ZOO Vyškov. Toto domáce plemeno kozy pochádza z južného Švajčiarska, z kantónu Wallis. Odtiaľ pochádza aj jej pomenovanie. „V minulom storočí koze walliskej dokonca hrozilo vyhynutie. V 70– tych rokoch žilo vo Švajčiarsku len 440 čistokrvných zvierat. Aj v tomto prípade ide z našej strany o obnovu chovu – tento druh sme totiž už v minulosti tiež chovali,“ dodávajú na webstránke ZOO.

Počas leta sa v košickej ZOO narodili tieto mláďatá:

Zdroj: ZOO Košice

Nové druhy zvierat v košickej ZOO
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM