Veronika Hunyadiová Správy

Novinka vo vianočnej výzdobe: Mestský park rozžiarili rozprávkové bytosti, FOTO

Novým prvkom v košickej vianočnej výzdobe sú žiarivé rozprávkové motívy, ktoré budú od teraz každý rok skrášľovať Mestský park.

Ilustračný obrázok k článku Novinka vo vianočnej výzdobe: Mestský park rozžiarili rozprávkové bytosti, FOTO
4
Galéria
Zdroj: Mesto Košice

Košický Mestský park sa v piatok (10. 12.) podvečer premenil na krajinu Rozprávkovo. V rámci Košických rozprávkových Vianoc sa tam rozsvietila inštalácia prvkov na motívy najznámejších rozprávok ako sú Červená čiapočka, Medovníková chalúpka a Perinbaba.

Nové a netradičné

Rozsvietenie sa konalo bez veľkolepého programu a online, ale užiť si to mohli aspoň náhodní okoloidúci. O detailoch novej košickej výzdoby informoval košický magistrát. Cieľom týchto inštalácií je podľa primátora Jaroslava Polačeka priniesť do Košíc niečo nové a netradičné, čo nie je bežné v iných mestách. Do Vianoc by mala pribudnúť v parku ešte jedna rozprávková postava.

Výzdoba bude v parku svietiť vždy od 16.00 do 21.30 hod.

„Som veľmi rád, že sa takéto Vianočné prekvapenie prekvapenie v Mestskom parku stretlo s pozitívnou odozvou všetkých vekových kategórií Košičanov. Toto je ešte len začiatok, každý rok chceme krajinu Rozprávkovo rozširovať ďalšími svetelnými prvkami na motívy známych slovenských rozprávok. Tieto postavičky už zostanú vo vlastníctve mesta. Odteraz ich budeme pravidelne používať a vždy k nim pribudne niečo nové, čo poteší očká malých a veľkých Košičanov," uviedol Polaček.

Na tom, aby rozprávkové svetelné inštalácie potešili obyvateľov a návštevníkov mesta, sa uplynulé dva mesiace podieľalo takmer 20 ľudí. Vytvorila ich spoločnosť, ktoré pre mesto predtým vymyslela originálny motív svietiacej košickej vianočnej vločky.

Ďalšia výzdoba

Celá vianočná výzdoba v centre mesta na Hlavnej, Bielej, Františkánskej, Uršulínskej, Univerzitnej ulici ako aj anjelici pri Spievajúcej fontáne a Michalskej kaplnke a spomínané Rozprávkovo v Mestskom parku vyšla zhruba na 30-tisíc eur. Peniaze na tento účel schválilo v rozpočte na rok 2021 mestské zastupiteľstvo, sponzorsky pomohli aj košické oceliarne.

V meste ešte zostáva rozsvietiť most nad Štefánikovou ulicou pri Kunsthalle. „Tesne pred jeho opätovným rozžiarením sa zistilo, že elektroinštaláciu na troch miestach prestrihol neznámy „milovník svetelného umenia“. Keďže sú tam zapojené špeciálne káble, budúci týždeň by ich mali prísť vymeniť a následne by sa most nad Štefánikovou ulicou mohol rozsvietiť,“ vysvetlil magistrát.

Rozprávková vianočná výzdoba v Mestskom parku
4
Galéria
Zdroj: Mesto Košice

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM