Správy

O týždeň privítame pápeža. Mesto finišuje prípravy a chystá niekoľkodňový program

Návšteva hlavy katolíckej cirkvi sa blíži a prípravy v Košiciach vrcholia.

Ilustračný obrázok k článku O týždeň privítame pápeža. Mesto finišuje prípravy a chystá niekoľkodňový program
Zdroj: TASR/AP

Presne o týždeň, 14. septembra, pápež František navštívi metropolu východu. Mesto pri tejto príležitosti pripravuje niekoľkodňový program, ktorý sa na Hlavnej ulici pri Dolnej bráne začne už v nedeľu (12. 9.).

Okrem plánovania programu mesto ukončuje aj ďalšie prípravy na návštevu Svätého Otca. V piatok sa začne v meste inštalovať kvetinovú a vlajkovú výzdobu a mesto je pripravené uskutočniť posledné kontrolné dni na uliciach a cestách, ktoré prešli rekonštrukciou.

Opravené cesty

Prípravy zahŕňali aj opravy ciest, ktoré malo mesto v pláne opraviť aj bez návštevy pápeža. „Opravili sme niekoľko ciest, ktoré sme síce mali v pláne, ale urýchlili sme tento proces hlavne v okolí Štadióna Lokomotíva, to je Kostolianska a Kavečianska cesta. V tejto chvíli vrcholia práce na ceste na letisko, ktorá tiež bola v pláne a chceli sme ju urobiť na jar budúceho roka," uviedol na utorkovom (7. 9.) tlačovom brífingu primátor Jaroslav Polaček.

Jediné, čo sa robilo nad rámec, bola prístupová cesta na Luník IX, ktorá podľa primátora nezodpovedá normám a roky bola zanedbávaná. Na opravu sa použili peniaze, ktoré na návštevu Svätého Otca pre Košice vyčlenila vláda. Ide o zhruba 700-tisíc eur a Polaček predpokladá, že mesto nevyčerpajú celú sumu, ktorú dostali k dispozícii.

Mesto pre túto mestskú časť vyčlenilo peniaze najmä na bežnú údržbu či opravu kanalizácie. V súvislosti s návštevou pápeža by na jednej z bytoviek mala pribudnúť aj maľba, ktorá má túto udalosť pripomínať.

O Luník IX sa nik nestaral

„Luník IX vyzerá tak ako vyzerá, pretože nielen ľudia na tomto sídlisku, ale aj my sme ho zanedbávali a desaťročia sme sa o toto sídlisko minimálne starali,“ doplnil s tým, že pritom už roky nie je také, ako negatívne ho verejnosť vníma. S odstraňovaním nelegálnych skládok odpadu začalo mesto podľa Polačeka pred troma rokmi. Poslednú z nich odstránili začiatkom roka.

Ako zdôraznil, nesúviselo to s návštevou pápeža. Dodal tiež, že tzv. Myslavská skládka, ktorá sa týči nad sídliskom je podľa primátora oficiálnou skládkou a dúfa, že sa ju raz podarí odstrániť.

Pápež v Košiciach

Bohatý program

V súvislosti s návštevou pápeža bude v centre Košíc pri Dolnej bráne pripravený aj sprievodný kultúrny program. Mesto ním chce priblížiť atmosféru najmä tým, ktorí do mesta zavítajú ale podujatí s pápežom sa nemôžu osobne zúčastniť. Program začne už v nedeľu (12. 9.) o 17.00 hod. divadelným plenérom a pokračovať bude aj v pondelok (13. 9.) od 16.00 hod.

V deň návštevy Svätého Otca sa budú pri Dolnej bráne premietať aj priame prenosy z jeho cesty na východnom Slovensku. Sprievodný program skončí 18. septembra večer v Kostole nanebovzatia Panny Márie svetovou premiérou kantáty skladateľa Ľuboša Bernáta – Tu es Petrus.

Dary pre pápeža

Na tlačovom brífingu primátor predstavil aj dva dary, ktoré mesto pre pápeža pripravilo. Prvým je knižná publikácia vytvorená z kresieb žiakov materskej a základnej školy na Luníku IX. „Kreslili ich deti počas letnej školy a mnohé z nich tam pripísali aj svoj odkaz pre Svätého otca. Kresby sú autentické, veľavravné a odrážajú úprimnú dušu detí v tejto komunity. Sme presvedčení, že aj cez tieto obrátky bude rád spomínať na návštevu Lunika IX," skonštatovala viceprimátorka Lucia Gurbáľová.

Druhým darom je vyobrazenie sv. Alžbety Uhorskej. Zo šamotového materiálu ju vytvorila košická umelkyňa Andrea Čepiššáková. „Je zobrazená ako kráľovná, ale namiesto kráľovských insígnií má v ruke lyžicu a misku,“ vysvetlila autorka s tým, že Alžbeta kŕmila chudobných a biednych. Na plášti sochy je vyobrazený detail z košického erbu.

Aktuálne témy zo Slovenska

Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM