Eva Mikulová Správy

Eurová ponuka župana Trnku pre U. S. Steel pobavila Košičanov. Zo stoličky dvihla kompetentných

Predseda KSK Rastislav Trnka dal manažmentu U. S. Steel Košice ponuku na odkúpenie spoločnosti za jedno euro. Jeho nápad sa nestretol s pozitívnymi ohlasmi.

Ilustračný obrázok k článku Eurová ponuka župana Trnku pre U. S. Steel pobavila Košičanov. Zo stoličky dvihla kompetentných
7
Galéria
Zdroj: KSK

Plný dojmov a nadšenia pricestoval predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka zo summitu Belt and Road Summit 2019 v Hongkongu, ktorý bol zameraný na projekty Novej hodvábnej cesty.

Euro rozprúdilo debatu

Snáď aj táto cesta ho naštartovala k verejnému zverejneniu ponuky pre najväčšieho zamestnávateľa v kraji, košický U.S. Steel. Župan sa v médiach pochválil tým, že KSK župa by mala záujem kúpiť spoločnosť za 1 euro.

Dočasným vstupom do podniku chce kraj podľa pondelkového vyjadrenia predísť následkom negatívneho vývoja v závode, najmä prepúšťaniu ďalších zamestnancov.

Zdvihlo ich zo stoličky

„Vzhľadom na predchádzajúcu diskusiu o investičnom dlhu a ekonomických problémoch, s ktorými U. S. Steel bojuje, sme vedeniu spoločnosti ponúkli pomocnú ruku. Aby sme predišli následným problémom a uchránili zamestnanosť v kraji, zatiaľ neoficiálne sme ponúkli odkúpenie závodu U. S. Steel Košice za obdobných podmienok ako v srbskom Smederevo, kde prešli oceliarne do rúk verejného sektora za jeden dolár,“ uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

Ako sa vyjadril, následne by našli bohatého investora a tak by mohli zachrániť tisíce pracovných miest.

Jeho nápad sa však nestretol s nadšením, aké si predstavoval. Vyjadrenia Trnku zdvihli zo stoličky aj Ministerstvo hospodárstva SR.

„Pre svoje osobné PR, Rastislav Trnka zosmiešňuje jedného z najväčších zamestnávateľov na Slovensku,“ uviedol v pondelok hovorca rezortu Maroš Stano.

Podpásovka od župana

Reakcia oceliarní bola rovnako rýchla. V utorok 24. septembra sa ostro ohradili voči ponuke predsedu KSK. Vedenie spoločnosti nazvalo medializované vyjadrenie Trnku za neprofesionálne a vyjadrilo nad ním mimoriadne znepokojenie, zároveň potvrdilo, že ‚fabrika‘ nie je na predaj.

„Postup pána predsedu Košického samosprávneho kraja hodnotíme ako neférový a urážajúci tak manažment U. S. Steel Košice, ako aj všetkých jej zamestnancov," uvádza sa v stanovisku vedenia spoločnosti, ktoré poskytla manažérka pre vonkajšie vzťahy podniku Ľubomíra Šoltésová.

Udalosť z východu rezonovala aj v hlavnom meste. Samosprávne kraje by nemali dávať zámienku na spochybňovanie svojej zmysluplnosti.

V diskusii štyroch doterajších predsedov Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), ktorí sa zišli na konferencii venovanej 100 rokom Bratislavského kraja, to zdôraznil Vladimír Bajan, šéf BSK v rokoch 2005 – 2009.

„Nesmieme si dávať vlastné góly, ako je napríklad návrh na kúpu VSŽ (U. S. Steel Košice, pozn. TASR). To len posilňuje úvahy, že kraje treba zrušiť, lebo ich zástupcovia ani nevedia, o čom to je,“ uviedol Bajan, v súčasnosti poslanec BSK.

Možno dobrý úmysel Trnku resp. zle odkomunikovanie aktuálnej situácie okolo U. S. Steel, však nenechali chladnými ani ľudí. Reakcie Košičanov sú pod článkami k tejto téme v drvivej väčšine ironické a posmešné.

Reakcie Košičanov

A ako sa hovorí: Hlas ľudu – hlas boží, prinášame vám zopár reakcii, ktoré kolujú na sociálnych sieťach a v diskusiách:

„Keď Trnka kúpi U. S. Steel, mohol by za prezidenta vymenovať Vinca Lukáča.“

„Čo chytil v tom Hong Kongu? Akú pliagu?“

„Show must go.“

„Čo berie?“

„Je nehorázne a drzé žartovať na tému železiarni a prepúšťania.“

„Ja dám 2 eurá.“

„Trnka vás všetkých zaplatí a zabezpečí odbyt…“

„Určite sa musel zblázniť.“

„Urobme dražbu!“

„Nič štátne nefunguje. Akože župa bude vedieť udržať železiarne? Zobuďte sa!“

„Pán župan má skúsenosti s vedením čoho? Podnikanie mu nešlo, kraj nerozhýbal…“

„Robí nám len hanbu.“

„Je to len vplyv jeho obrovského Ega.“

Trnka v Hong Kongu
5
Galéria
Zdroj: KSK
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM