Rôzne

Okolie Vinianskeho jazera láka na lesný kúpeľ aj nové atrakcie na hrade FOTO, VIDEO

Krajská organizácia Košice región turizmus (KRT) predstavila výsledok rekonštrukcie Vinianskeho hradu a projekt ekoturizmu s názvom Lesný kúpeľ.

Zdroj: TASR

Projekty boli podporené Košickým samosprávnym krajom (KSK) prostredníctvom programu Terra Incognita.

O záchranu Vinianskeho hradu sa deväť rokov stará občianske združenie (OZ) Zemplínsko-užská hradná cesta. V roku 2018 zhotovili za finančnej podpory KSK funkčnú repliku stredovekého dreveného šliapacieho žeriavu a hudobný prenosný organ. O rok neskôr sa im podarilo vo výzve uspieť s projektom, ktorý predstavili v sobotu.

„V rámci projektu boli osadené nové informatívne dopravné značky, obnovené a rozšírené bolo turistické značenie, opravená bola príjazdová cesta a zakúpený bol sčítač pohybu návštevníkov. Teší nás, že práce na obnove hradu generujú aj nové pracovné miesta, dávajú tak nezamestnaným ľuďom príležitosť uchytiť sa,“ uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

V rámci finančnej podpory vo výške 13 000 eur bol tiež otvorený informačný bod v dvoch miestnostiach na prízemí zrúcaniny.

„Všetky rekonštrukčné práce na hrade sú realizované bez elektriny s maximálnou snahou priblížiť stredoveký stavebný postup a život na hrade, s cieľom vytvoriť nevšednú atmosféru a zážitok pre návštevníkov hradu,“ zhodnotil predseda OZ Zemplínsko-užská hradná cesta a tiež kastelán zrúcaniny hradu Jaroslav Gorás.

Terapia v lese

Pri Vinnom jazere v sobotu (8.8.) slávnostne otvorili projekt Lesný kúpeľ, ktorý realizuje občianske združenie (OZ) Lesná pedagogika.

„Je to niečo výnimočné na Slovensku. Projekt vznikol v rámci ekoturizmu, ktorého cieľom je ochrana životného prostredia, ale aj heslo – zažívaj a ochraňuj hodnoty. V rámci lesného kúpeľa je to o tom, že je to terapia v lese. Ľudia si majú užiť voľno, relax a oddych, načerpať z prírody pozitívnu energiu,“ doplnila výkonná riaditeľka KRT Lenka Vargová Jurková.

OZ Lesná pedagogika sa takmer desať rokov venuje environmentálnej výchove a zážitkovému vzdelávaniu o lese a prírode. Na projekt získala viac ako 12 000 eur.

„Lesný kúpeľ je lesná terapia, ktorá vznikla už takmer pred 30 rokmi v Japonsku. Po dlhých rokoch vedeckých štúdií sa rozšírila nielen v Ázii, ale aj v Európe a Amerike. V našom priestore je pomerne neznáma,“ povedala predsedníčka OZ Lesná pedagogika Berta Stašková.

„Shinrin yoku“, japonský výraz pre kúpeľ v lesnej atmosfére, má podľa nej aj mimoriadny význam pre ľudské zdravie.

Lesný kúpeľ
8
Galéria
Zdroj: TASR/Roman Hanc
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM