Rôzne

Poznáte Michalovčana storočnice? Väzenský život bol pre neho veľmi ťažký

Michalovce si pripomínajú výročie významnej historickej udalosti. Presne pred sto rokmi sa mestečko stalo centrom Zemplínskej župy. Vyhlásilo aj Michalovčana storočnice.

Ilustračný obrázok k článku Poznáte Michalovčana storočnice? Väzenský život bol pre neho veľmi ťažký
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Mesto informovalo, že pri tejto príležitosti Michalovce a Zemplínske múzeum pripravili viacero podujatí. Ich vyvrcholením bol slávnostný galaprogram, na ktorom vyhlásili víťaza ankety Michalovčan storočnice a tiež bola do života uvedená kniha Michalovce ako sídlo Zemplínskej župy.

Vyše stostranová publikácia prináša informácie o tomto období dejín nášho mesta, o tom ako fungovala samospráva, armáda, zdravotníctvo, školstvo či spoločenský život. Knihu uviedol do života primátor mesta spolu s podpredsedom vlády R. Rašim a J. Adamom z Inštitútu histórie Filozofickej fakulty Prešovskej univerzity.

Vyhlásenie

Program pokračoval vyhlásením výsledkov ankety Michalovčan storočnice (1919 – 2019), v ktorej si Michalovčania volili svoju najvýznamnejšiu osobnosť spojenú s mestom Michalovce a uvedeným obdobím. Spomedzi desiatich kandidátov sa na základe hlasovania verejnosti stal víťazom rehoľník redemptorista, blahoslavený Metod Dominik Trčka, CSsR (1886 – 1959).

Tento protoigumen redemptoristov, dnes už blahoslavený mučeník, bol vysvätený za kňaza r. 1910 v Prahe a pôsobil na viacerých miestach v Čechách. Jeho predstavení ho vybrali pre prácu medzi gréckokatolíkmi a M. D. Trčka cítil veľkú radosť, že svoj život môže obetovať pre jednotu kresťanov byzantského obradu s rímskym stolcom.

Pri príležitosti posviacky nového kláštora v Michalovciach r. 1931 o. igumen Trčka zdôraznil vo svojom príhovore, že redemptoristi chcú s najväčšou láskou slúžiť každému v duchovných dielach. S menšou prestávkou bol predstaveným v michalovskom kláštore do apríla 1942.

Nespravodlivo odsúdený

Ako skúsený misionár a dlhoročný predstavený sa pričinil o vznik viceprovincie redemptoristov so sídlom v Michalovciach, ktorá bola r. 1945 zriadená v Ríme a jej promulgácia (zverejnenie dokumentu) sa uskutočnila v marci 1946 v Michalov­ciach. M. D. Trčka sa stal prvým protoigumenom. Mnohé ďalšie plány však zahatal nastupujúci komunistický režim.

V roku 1949 bola viceprovincia zrušená a o. Trčka bol nútený odísť z Michaloviec. Po internovaní komunity redemptoristov v Sabinove r.1950 bol prevezený do Podolínca, neskôr do Leopoldova. Prešiel krutým vyšetrovaním.

Proces súdneho pojednávania r. 1952 niesol jasné známky nekalých praktík vtedajšej justície. Nespravodlivo ho odsúdili za velezradu a vyzvedačstvo na 12 rokov väzenia, peňažný trest, konfiškáciu celého majetku a stratu občianskych práv na desať rokov. Odvolanie sa na Najvyšší súd bolo zamietnuté ako bezdôvodné.

Väzenský život

Väzenský život v Ilave bol pre neho veľmi ťažký, pretože bol už v pokročilom veku a patril k telesne slabším väzňom. Silu vytrpieť prenasledovanie čerpal z každodenných modlitieb a tajne slúžených svätých liturgií, o čom sa zachovali písomné svedectvá. Žiadosti o amnestiu boli vždy neúspešné. Nenechal sa totiž prevychovať komunistickým režimom, zostal verný hodnotám a zásadám, ktoré žil a hlásal.

Posledným miestom jeho pozemského života bolo väzenie v Leopoldove. Svojim spoluväzňom z cely rozprával o vianočných tradíciách a pritom zaspieval aj koledu. Dozorca toto porušenie väzenského poriadku nahlásil a o. Metod za trest putoval do korekcie, kde 23. marca 1959 o 19.45 hod. podľahol ťažkému zápalu pľúc.

Mučeník

Ako príčina smrti sa uvádza zlyhanie srdca. O dva dni bol pochovaný na väzenskom cintoríne. Od roku 2001 je jeho telo uložené v sarkofágu bočného oltára v Chráme zoslania Sv. Ducha v Michalovciach. Pápež Ján Pavol II. ho 4. novembra 2001 na Svätopeterskom námestí v Ríme vyhlásil za blahoslaveného mučeníka. Liturgický sviatok bol ustanovený na 25. augusta.

Smrť M. D. Trčku sa stala príkladom nespravodlivosti a násilia väzenských zariadení a ich dozorcov. Faktom zostane, že mnohí väzni si ho pamätajú práve z tejto situácie, pretože ho poznali alebo počuli o ňom hovoriť ako o mučeníkovi, ktorý bol potrestaný korekciou, pretože ako kňaz spieval náboženskú pieseň.

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Michaloviec a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Pozrite si aj fotogalériu z podujatia Michalovce Michalom a Michaelám.

OBRAZOM: Michalovce Michalom a Michaelám
10
Galéria
Zdroj: Mesto Michalovce

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM