Rôzne

Vtáci naň použili aj prekvapivý materiál: V obci sa upravovalo 600-kilové bocianie hniezdo

Obec Zalužice v Michalovskom okrese v spolupráci so správou Chránenej krajinnej oblasti Vihorlat upravila bocianie hniezdo.

Ilustračný obrázok k článku Vtáci naň použili aj prekvapivý materiál: V obci sa upravovalo 600-kilové bocianie hniezdo
2
Galéria

K tomuto kroku samospráva pristúpila s ohľadom na ochranu zdravia a majetku obyvateľov. Ako informovala CHKO Vihorlat na sociálnej sieti, hniezdo vážilo okolo 600 kilogramov.

Hniezdo na samostatne stojacom stĺpe v obci evidujú od roku 2001. Podľa starostu Tomáša Čekleja ide o jediné bocianie hniezdo v obci. Za 20 rokov sa v ňom nazbierali tony hniezdneho materiálu.

„Bociany na stavbu hniezda, hlavne v jeho spodnej časti, použili aj množstvo igelitov, šnúr a textílií. V neskoršom období to bola tráva, hlina, konáre,“ konštatovala správa CHKO s tým, že nie je vzácnosťou ani viac ako tonové hniezdo. Váha hniezda závisí od materiálu, ktorý bocian použije, ale aj od ročného obdobia.

Na odstránení materiálu z hniezda sa podieľali aj dobrovoľníci v spolupráci s obecným úradom. Vyčistili ho až po okraj podložky. Vnútro hniezda vyplnili vŕbovým prútím a konárikmi. „Teraz už len očakávame prílet bocianov, ktoré si hniezdo upravia podľa svojich potrieb,“ dodala CHKO.

Zalužice a ochranári upravili 20-ročné 600-kilogramové bocianie hniezdo
2
Galéria

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM