Veronika Ondo-Cholewová Rôzne

Zem z vojenského cintorína poputuje do Ruska: Slávnostný ceremoniál na FOTKÁCH

V našom meste sa konal prvý z deviatich ceremoniálov odobratia zeme z vojnových hrobov. Zem z vojenského cintorína v Michalovciach poputuje do Ruska.

Ilustračný obrázok k článku Zem z vojenského cintorína poputuje do Ruska: Slávnostný ceremoniál na FOTKÁCH
10
Galéria
Zdroj: Mesto Michalovce

Na Ústrednom vojenskom cintoríne Červenej armády v Michalovciach v utorok slávnostne odobrali hrsť zeme. Veľvyslanectvo Ruskej federácie v Slovenskej republike tu začalo Spomienkovú cestu. Počas nej budú zem z hrobov sovietskych vojakov padlých počas oslobodenia Slovenska od fašizmu odoberať na ďalších vojenských cintorínoch.

Do základov chrámu

Budúci rok si celý svet pripomenie 75. výročie víťazstva nad fašizmom. Pri tejto príležitosti vo Vojensko-historickom parku kultúry Ozbrojených síl Ruskej federácie Patriot bola začatá výstavba Hlavného chrámu Ozbrojených síl Ruskej federácie.

Do jeho základov sa bude symbolicky vkladať zem z vojnových hrobov príslušníkov sovietskej armády, ktorí padli v druhej svetovej vojne na území iných štátov (vrátane Slovenska).

„Táto udalosť má veľký význam aj pre naše mesto. Práve tu (na Ústrednom vojenskom cintoríne vojakov Červenej armády) sa dnes 19. novembra konal prvý z deviatich ceremoniálov odobratia zeme z vojnových hrobov,“ zverejnilo mesto Michalovce.

Slávnostného ceremoniálu v Michalovciach sa zúčastnil prvý tajomník a kultúrny atašé ruskej ambasády na Slovensku Vladislav Kulikov.

Ďalšie zastávky

Ďalšími zastávkami Spomienkovej cesty sú cintoríny a pamätníky Červenej armády v Trebišove, Košiciach, Svidníku, Brezne, Zvolene, Žiline, Štúrove a Bratislave.

Posledná ceremónia sa bude konať 29. novembra na najväčšom masovom hrobe sovietskych vojakov na území Slovenska – na Slavíne v Bratislave.

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Michaloviec a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

V Michalovciach bol prvý ceremoniál odobratia zeme z vojnových hrobov
10
Galéria
Zdroj: Mesto Michalovce
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM