Rôzne

V obci na Zemplíne sa ukrýva nenápadná, no veľká NOVINKA: Jedinečné zariadenie pre VINÁROV

Okrem budúcich vinárov má poslúžiť aj zamestnávateľom v okolí.

Ilustračný obrázok k článku V obci na Zemplíne sa ukrýva nenápadná, no veľká NOVINKA: Jedinečné zariadenie pre VINÁROV
Zdroj: Facebook.com/Košický samosprávny kraj , Unsplash.com

Stredná odborná škola agrotechnických a gastronomických služieb v Pribeníku získala jedinečný prístroj, ktorý bude slúžiť budúcim vinárom a vinohradníkom pri vzdelávaní sa v elokovanom pracovisku Viničky. Informoval o tom Košický samosprávny kraj na svojom webe.

„Monitorovacie zariadenie slúži na sledovanie vybraných parametrov v pôde unikátnej oblasti na Tokaji. Na základe získaných dát je možné vyhodnocovať kvalitu sledovaných ukazovateľov, ktoré napomáhajú pri nastavovaní procesov v agropriemysle,“ informovala župa.

Zariadenie stálo 115 000 eur, pričom hradené je z projektu Inteligentný a lepší Košický samosprávny kraj v rámci operačného programu Efektívna verejná správa.

„Vinohradníci na juhu Zemplína budú môcť pestovať moderne aj vďaka novej smart technológii. Zariadenie sa skladá z troch digitálnych meteorologických staníc s online prenosom dát do internetovej siete. Konkrétne snímajú teplotu a vlhkosť vzduchu, rýchlosť a smer vetra, teplotu pôdy, zrážky, objemový obsah vody v pôde, teplotu pôdy, salinitu pôdy a vodný potenciál pôdy,“ priblížil predseda KSK Rastislav Trnka.

Okrem študentov, namerané výstupy majú podľa župy pomôcť aj zamestnávateľom v okolí.

Záujem o spoluprácu prejavila tiež Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM