JAB Rôzne

Škola v Spišskej sa môže popýšiť novinkou: Toto vyrástlo na školskom dvore, FOTO

V areáli SOŠ ekonomickej v Spišskej Novej Vsi pribudla ďalšia vychytávka. Po vlastných úľoch, o ktoré sa študenti starajú, je v záhrade aj apidomček.

Ilustračný obrázok k článku Škola v Spišskej sa môže popýšiť novinkou: Toto vyrástlo na školskom dvore, FOTO
18
Galéria

Utorkové dopoludnie na Strednej odbornej škole ekonomickej v Spišskej Novej Vsi sa nieslo v slávnostnom duchu. Pozvanie na otvorenie atraktívneho a široko -ďaleko jediného apidomčeka prijalo vedenie školy SOŠ Drevárskej, vicemprimátor mesta Ján Volný, ako aj riaditeľ Úradu KSK Juraj Ďorko. Slnečné počasie umožnilo, aby sa slávnosť konala priamo v školskej záhrade, kde sa apidomček nachádza.

„Sme veľmi radi že sa nám podarilo ukončiť tento projekt , ktorý sme realizovali takmer rok. My sme síce ekonomická škola zameraná na ekonomické odbory, ale v rámci takého 90-ročného dedičstva, keďže naša škola bola predtým poľnohospodárska, ešte stále ponúkame našim študentom odbor Agropodnikanie a v rámci tohto odboru predmet včelárstvo. Keďže sme chceli odbor zatraktívniť pre našich študentov, tak sme zaradili v rámci včelárstva aj praktické vyučovanie priamo v školskej záhrade, kde sme si nasťahovali včely. Máme tu tri včelie úle umiestnené samostatne na včelnici a dva v novom apidomčeku. Ten sme zrealizovali spolu s drevárskou školou, ktorej študenti zmajstrovali toto dielo," povedala riaditeľka SOŠ Ekonomickej Andrea Iovdijová.

Zaujímalo nás, na čo slúži taký apidomček. „ Apidomček je priestor, kde včielky vyžarujú vzduch z úľov, priamo nad ktorými je umiestnená posteľ, slúžiaca na relaxáciu. Vzduch z úľov ma liečivé účinky, obsahuje rôzne enzýmy a liečivé látky, ktoré blahodárne pôsobia na zdravie človeka, na dýchací systém, ale aj na psychiku, takže je to aj meditačné miesto,“ priblížila riaditeľka s tým, že ich novinka nebude slúžiť len ich škole, ale v prípade záujmu aj verejnosti.

Apidomček vznikol, ako bolo už spomenuté, v spolupráci aj so Strednou odbornou školou drevárskou. „Pani riaditeľka nás oslovila s ponukou spolupráce a my takéto ponuky vítame, lebo naši žiaci potom môžu na odbornom výcviku a odbornej praxi vykonať konkrétnu realizáciu produktov či výrobkov. Tento domček realizovali študenti tretieho ročníka študijného odboru Technik drevostavieb pod vedením dvoch majstrov odborného výcviku," vyjadril sa riaditeľ SOŠ Drevárskej Vladimí Jančík, ktorý sa podľa vlastných slov chystá novinku aj vyskúšať.

Nápad a realizáciu samotného apidomčeka ocenil aj riaditeľ Úradu KSK Juraj Ďorko. „Som milo prekvapený, ako vedeli skĺbiť prírodu s náučným spôsobom pre študentov, ktorí sú súčasťou tohto projektu. Apidomček je snom každého včelára, tu sa to podarilo. Myslím si, že je veľký prínosom pre všetkých študentov a verím, že im to prinesie mnoho do budúceho života, čo sa týka prírody a vzťahu k prírode," uzavrel.

Zaujímavú novinku si môžete pozrieť aj v našej galérii.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah zo Spišskej a okolia.

Na školskom dvore Ekonomickej školy v Spišskej pribudol Apidomček
18
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM