Správy

Pápež si z Košíc odnesie viacero darov. Pozrite sa, čo je pre neho pripravené

Svätý Otec František odíde z metropoly východu s niekoľkými darmi.

Ilustračný obrázok k článku Pápež si z Košíc odnesie viacero darov. Pozrite sa, čo je pre neho pripravené
Zdroj: TASR/František Iván

Pápež František dostane v Košiciach viacero darov. Košická arcidiecéza mu venuje sochu svätého Ondreja, prstienok a krížik od mladých, ako aj ľanový obrus zo sociálnej dielne. Dary pre Svätého Otca pripravuje aj Košický samosprávny kraj (KSK) aj mesto Košice.

Viacero darov

Ako za košickú arcidiecézu povedal Jozef Kmec, apoštol Ondrej je jej hlavným patrónom. Súčasťou sochy z lipového dreva bude aj Ondrejský kríž. Autorom je umelecky rezbár Martin Barnáš z Kežmarku. Jej ďalší dar je z dielne šperkára Mareka Husovského z Prešova. Podľa Kmeca sa spája s mladými, ktorí radi putujú do Vysokej nad Uhom – rodiska blahoslavenej Anny Kolesárovej.

„Ako druhý dar prezentujeme prsteň a krížik Anky Kolesárovej z bieleho zlata. Je to takzvaný duchovný šperk, ktorý viditeľne prezentuje záväzok mladých ľudí, ktorí sú ochotní vziať na seba záväzok čistej a obetavej lásky, prsteň má na sebe tri sedmokrásky – symbolizuje tri zdravasy, ktoré sa zvyknú modliť pri hrobe blahoslavenej Anky Kolesárovej vo Vysokej nad Uhom,“ spresnil s tým, že krížik môžu muži nosiť na hrudi.

Tretím darom je obrus, ktorý je ručne utkaný z ľanových vláken a je popretkávaný ovčou vlnou zo Slovenska. „Prezentuje to sociálna spoločnosť Sewn bag. Zamestnáva ľudí z okraja spoločnosti, ktorí si ťažko hľadajú a udržia pracovné pozície, trpia nejakým zdravotným znevýhodnením. Túto spoločnosť zastrešuje komunitné a podnikateľské centrum francis & friends,“ povedal. Súčasťou daru budú aj fotografie a príbehy týchto ľudí.

Čo chystá kraj a mesto?

Košický samosprávny kraj (KSK) za svojich obyvateľov odovzdá pápežovi kalich s paténou zo striebra a pozlátenými prvkami, ktoroý vyhotovil šperkár Husovský. „Ide o dar, ktorý má vyjadriť vďačnosť za to, že Svätý Otec navštívil miesto, kde bola blahorečená Anna Kolesárová v roku 2018,“ spresnil predseda KSK Rastislav Trnka s tým, že bude mať tvar kytice. Výška 33 centimetrov má symbolizovať vek, ktorého sa dožil Ježiš a šírka 16 centimetrov zas vek Anny Kolesárovej. Dokopy 53 sedmokrások má byť symbolom čistoty.

Mesto Košice Svätému Otcovi okrem publikácie, ktorá bude pozostávať z kresieb od detí z Luníka IX, venuje aj vyobrazenie svätej Alžbety. Okrem poďakovania za to, že ju Vatikán pred dvomi rokmi uznal za patrónku Košíc, má pripomínať aj dominantu mesta, ktorou je Dóm sv. Alžbety.

Podľa viceprimátorky Lucie Gurbáľovej jej charakter symbolizuje aj povahu Košičanov, „ktorí veľmi radi pomáhajú, majú ochotu a vôľu priložiť ruku k dielu vždy, keď ide o vážnu vec“. Ako ďalej uviedla, socha bude zo šamotovej hliny a bude dielom košickej výtvarníčky a sochárky Andrey Čepišákovej.

Socha svätého Ondreja pre pápeža Františka
Socha svätého Ondreja pre pápeža Františka / Zdroj: TASR/František Iván

Pápež v Košiciach

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM