Eva Mikulová Rôzne

Príďte si vymeniť oblečenie za iné, do Košíc dorazí eko-trend výmeny SWAP

Základnou myšlienkou akcie je, aby si ľudia namiesto bezhlavého nakupovania najprv skúsili vymeniť pekné a nositeľné kúsky navzájom.

Ilustračný obrázok k článku Príďte si vymeniť oblečenie za iné, do Košíc dorazí eko-trend výmeny SWAP
6
Galéria
Zdroj: Aneta Barčová

V kine Úsmev sa v nedeľu 28. apríla uskutoční prvý svetový eko-trend výmeny oblečenia tzv. SWAP. V Košiciach sa úvodný SWAP uskutoční v rámci akcie Fashion Revolution Week od 14:00 hod. Ale rozhodne nebude posledný.

„Základnou myšlienkou akcie je, aby si ľudia namiesto bezhlavého nakupovania najprv skúsili vymeniť pekné a nositeľné kúsky navzájom a prispeli tak k zníženiu negatívneho dopadu módy na našu Zem. Stačí prísť, priniesť nepoškodené oblečenie, ktoré už nenosíte a len tak vám stojí v skrini a za odmenu si zo spoločného obehu môžete odniesť také, ktoré využijete,“ hovorí jedna z organizátoriek Petra Nagyová.

Nejde o zbavenie sa „zlých“ vecí

S organizáciou prvého SWAP – u v našom meste pomohla Petre a Zuzane návšteva Inštitútu pre udržateľnú módu (IPRUM) v Bratislave, kde im svoje know – how odovzdala spoluzakladateľka inštitútu a spoluorganizátorka SWAP – ov v Bratislave Zuzana Dutková. “Vďaka nášmu stretnutiu vieme presne do čoho ideme, čomu sa vyvarovať a čo funguje dobre. V Bratislave robí tento inštitút SWAP – y vo veľkom, takže za ten čas už majú množstvo skúseností a “vychytané muchy” , vysvetlila Petra.

Pre dobré “swapovanie” je dôležité pochopiť, že nejde o odovzdanie starých a zlých vecí. Je to skôr možnosť vyradiť zo svojho šatníka pekné veci bez závad, ktoré sme si napríklad kúpili v nesprávnej veľkosti, alebo si ich obliekame len veľmi sporadicky či vôbec a vymeniť za rovnako dobré veci od niekoho iného.

Keď sa chcete SWAP-u zúčastniť, v deň akcie donesiete a pri vstupe odovzdáte vaše veci. Zaplatíte vstupné a vyberáte si z oblečenia, ktoré na SWAP nosia postupne všetci účastníci a ktoré po odovzdaní putuje do spoločného obehu. Z neho si každý môže odniesť čokoľvek, čo nájde, čo potrebuje alebo čo sa mu zapáči. Nejde teda o výmenu kus za kus. Oblečenie ešte budú pri vstupe triediť dobrovoľnící:

“ Na akcii spolupracujeme aj s podnikom KOSIT, ktorý nám poskytne dobrovoľníkov, ale aj kontajner v prípade, že predsa len medzi prinesenými vecami nájdeme úplne nepoužiteľné kúsky”, vysvetlila Zuzana Slivenská. Na SWAP nie je možné oblečenie priniesť bez zaplatenia vstupného. Naopak, môžete sa ho zúčastniť aj v prípade, že žiadne oblečenie nedonesiete.

“Veríme, že si “swapovanie” nájde v Košiciach svojich priaznivcov a že ľudí inšpirujeme k zodpovednejšiemu nakupovaniu oblečenia a doplnkov. Aj my obe rady nakupujeme, ale pochopili sme, že existujú alternatívy ako si zaobstarať nové a pekné veci, ktoré sú omnoho šetrnejšie voči nášmu životnému prostrediu”, dodávajú Petra a Zuzana na záver.

Na SWAP môžete priniesť 2 tašky oblečenia a zo SWAPu si môžete vybrať neobmedzené množstvo kúskov. Oblečenie, ktoré si nenájde nového majiteľa poputuje na dobročinné účely alebo sa umiestni do kontajneru na zber textilného odpadu a následne odovzdá spoločnosti KOSIT a.s.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM