Správy

Príspevok za UBYTOVANIE Ukrajincov žiadajte od mestských častí. Ako to urobiť?

Poskytovanie príspevku ľuďom, ktorí odídencom poskytujú z Ukrajiny ubytovanie, budú mať v Košiciach na starosti mestské časti (MČ).

Ilustračný obrázok k článku Príspevok za UBYTOVANIE Ukrajincov žiadajte od mestských častí. Ako to urobiť?
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Túto kompetenciu prenieslo z mesta na mestské časti košické zastupiteľstvo. Urobilo tak zmenou Štatútu mesta Košice, ktorú odobrilo na svojom pondelkovom mimoriadnom rokovaní.

Žiadajte mestskú časť

Mestské časti budú zastrešovať celú agendu v súvislosti s poskytovaním príspevkov. Týka sa to aj obdobia spätne, teda od účinnosti balíka opatrení známych ako lex Ukrajina do pondelkovej zmeny štatútu. Mesto má príslušným mestským častiam bezodkladne postúpiť všetky podklady, ktoré mu boli doručené v súvislosti s uplatnením príspevku.

„Z pohľadu mesta má prenesenie tejto kompetencie význam aj v tom, že mestské časti majú, na rozdiel od mesta, priamy prístup do registra obyvateľov (REGOB),“ uviedol magistrát v materiáloch, ktoré poslanci v pondelok schválili.

Všetci, ktorí poskytli ubytovanie vojnovým utečencom z Ukrajiny, môžu do 7. apríla doručiť na príslušnú mestskú časť (v ktorej sa nehnuteľnosť nachádza) zmluvu o poskytnutí ubytovania odídencom z Ukrajiny. V prípade záujmu o príspevok za obdobie 26. – 28. február a za celý marec musí záujemca prísť so žiadosťou do štvrtka 7. apríla. Počas ďalších mesiacov to bude potrebné urobiť v priebehu prvých piatich dní po skončení kalendárneho mesiaca, v ktorom sa poskytlo ubytovanie.

Podrobné informácie ako aj vzory dokladov a zmlúv, ktoré treba doručiť, nájdete na stránke mesta.

Aj spätne

Podľa návrhu nariadenia vlády je príspevok pre osoby staršie ako 15 rokov 7 eur na noc na osobu, v prípade detí mladších ako 15 rokov je to 3,50 eur. Príspevok za ubytovanie odídencov bude ale súhrnne maximálne 500 eur (jedna miestnosť) až 1 250 eur (štyri miestnosti) za mesiac v závislosti od počtu poskytovaných miestností.

Príspevok je možné poskytnúť aj spätne najviac za sedem nocí poskytovania ubytovania predchádzajúcich dňu poskytnutia dočasného útočiska, najskôr však od 26. februára 2022.

Vyplácanie prostriedok pôjde cez mestá a obce. Vyplýva to zo zákona o niektorých ďalších opatreniach v súvislosti so situáciou na Ukrajine, ktorý minulý týždeň podpísala prezidentka Zuzana Čaputová. Rodiny si príspevok uplatnia v obci, obec na ministerstve vnútra, a to na rezorte financií.

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM