Veronika Hunyadiová Správy

V Košiciach otvoria triedy výlučne pre ukrajinské deti. Koľko ich bude?

Na rozdiel od niektorých iných miest, kapacita košických materských a základných škôl pre deti utečencov je dostatočná, a to aj keby sa ich počet ďalej zvyšoval.

Ilustračný obrázok k článku V Košiciach otvoria triedy výlučne pre ukrajinské deti. Koľko ich bude?
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Počet ukrajinských žiakov, ktorí navštevujú košické školy sa naďalej zvyšuje. V už existujúcich triedach na základných školách bolo doposiaľ umiestnených 240 detí, ďalších 41 navštevuje materské školy. Informoval o tom košická viceprimátora Lucia Gurbáľová na piatkovom tlačovom brífingu.

Ukrajinské triedy

V Košiciach je na rozdiel od niektorých iných miest, stále dostatočná kapacita aj v prípade, ak by sa príliv utečencov začal zvyšovať. Košické školy by zvládli prijať dvojnásobné množstvo detí, v škôlkach by sa ešte našlo miesto pre ďalších vyše 100 detí.

„Zatiaľ najviac, a to až 41 ukrajinských žiakov máme na ZŠ Tomášikova ulica. Na tejto škole plánujeme tento mesiac otvoriť aj samostatnú triedu pre ich vyučovanie na I. stupni a ďalšiu na II. stupni aj s učiteľmi ovládajúcimi ukrajinčinu. Zároveň pre všetkých utečencov pripravujeme na tejto škole aj intenzívny kurz slovenčiny, ktorý potrvá 2–3 mesiace,“ skonštatovala Gurbáľová.

V prípade záujmu sa tieto jazykové kurzy budú konať aj na ďalších školách v meste. Jazyková škola na Užhorodskej zároveň oddnes spúšťa kurz slovenčiny. Prihlásilo sa naň 26 Ukrajincov, ktorí budú podľa veku rozdelení do dvoch skupín.

Klub pre deti

Rodičia deti budú môcť využiť aj novú službu, ktorú mesto budúceho pondelka sprístupní v centre pre utečencov na „Čeháčku“. Pôjde o poskytovanie medicínskej starostlivosti vrátane lekárskych prehliadok. Tie sú podmienkou pre prijatie najmladších Ukrajincov do materských škôl v meste. Na výchovno-vzdelávací proces na základných školách stačí čestné prehlásenie rodiča o zdravotnej spôsobilosti.

Mesto od pondelka spustí okrem toho aj ďalšiu novú službu. V priestoroch Centra voľného času na Orgovánovej ulici bude fungovať j Klub pre ukrajinské matky s deťmi do troch rokov. „Táto novinka je určená hlavne tým matkám, ktoré si hľadajú prácu, potrebujú nakúpiť alebo si niečo vybaviť. V priestoroch CVČ môžu nechať svoje deti, o ktoré sa im postarajú ďalšie ženy z Ukrajiny, ktoré budú mať v tom čase voľno,“ dodala viceprimátorka. Klub bude fungovať každý pracovný deň predpoludním.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM