Eva Mikulová Samospráva

Problém s prostitútkami v centre mesta chcú vyriešiť. Pribudnú kamery

Mestská polícia Stanica Stred bola vyzvaná, aby častejšie v lokalite hliadkovala a legitimovala ženy stojace na chodníkoch. Sex za peniaze vraj ponúkajú aj mladistvé.

Ilustračný obrázok k článku Problém s prostitútkami v centre mesta chcú vyriešiť. Pribudnú kamery
12
Galéria
Foto: Adam Stečák / Zdroj: Adam Stečák

Bradatý problém Mestskej časti Staré Mesto v lokalite od železničnej stanice popri Pošte II na ulici Svätoplukova, ktorý sa tiahne už vyše dvoch volebných období, čiže takmer desať rokov, si počkal aj na novozvoleného starostu Igora Petrovčika (Spolu).

Musí sa zmeniť aj trestný zákon

O probléme s prostitútkami Petrovčík vie a snaží sa ho riešiť. „Správanie sa prostitútok na uliciach v blízkosti stavebnej priemyslovky a Mestského parku otravuje a znepríjemňuje život tamojších obyvateľov neprípustným spôsobom. Samozrejme, že im chcem pomôcť problém odstrániť. Hoci som v úrade prvých sto dní, už sme zorganizovali komplexné vyčistenie lokality od použitých kondómov, prázdnych fliaš od alkoholických nápojov a množstva odpadkov, ktoré po nich ostávajú v blízkosti obytných domov."

Vyzvali k väčšej spolupráci aj mestskú políciu Stanicu Stred. „Aby častejšie v lokalite hliadkovala a legitimovala ženy, stojace na chodníkoch, keďže máme informácie, že sex za peniaze ponúkajú aj mladistvé. Veľa iných možností v súčasnosti nemáme, pretože stáť na ulici trestné nie je. Aby mohla zasiahnuť štátna polícia, musel by sa zmeniť trestný zákon v Národnej rade SR.“

"Ako člen predsedníctva Spolu, ktorá má v parlamente svojich členov vrátane predsedu Miroslava Beblavého, budeme iniciovať novelu zákona, ktorá by pomohla aj ďalším starostom i primátorom, ktorých podobný problém roky trápi. Ak by sme dosiahli, že prostitúcia sa stane trestným činom, štátna polícia bude mať možnosť pokutovať , čo dnes nemôže,“ hovorí starosta Igor Petrovčik.

Ďalšie riešenia – odplašiť zákazníkov

„Podľa môjho názoru je jediným a veľmi efektívnym riešením namontovanie množstva kamier na budovy na dotknutých uliciach, ktoré odradia nielen prostitútky, pasákov, ale aj veľakrát ctihodných občanov, ktorí do lokality prichádzajú v luxusných autách za účelom predajného sexu.

Fakt a obavy, že ich možno zaberie priemyselná kamera mestskej časti, bude určite dostatočne odstrašujúci a keď nebude zákazníkov, nebude ani dôvod postávať na uliciach a problém časom zmizne sám, dodáva starosta košického Starého mesta Igor Petrovčik.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM