Eva Mikulová Komunálne voľby

Róberta Suju trápi SUCHO: Ako sa chce kandidát na župana popasovať s klimatickými zmenami?

Boj so suchom bude aj na pleciach kraja. Riešením sú strategické vodozádržné opatrenia a rybníky. Ekologické investície sú nevyhnutné.

Ilustračný obrázok k článku Róberta Suju trápi SUCHO: Ako sa chce kandidát na župana popasovať s klimatickými zmenami?
Zdroj: Facebook.com/Ružín priehrada, vodná nádrž , Jozef Magda

Vysýchajúce potoky a rieky, čoraz prázdnejšie vodné nádrže, horúce dni s rekordnými teplotami a nedostatok dažďa. Toto je realita tohto leta. Sucho sužuje celé Slovensko, náš región nevynímajúc.

Odborníci bijú na poplach! Takéto suchá budeme zažívať čoraz častejšie. Toto leto je predzvesťou ďalších klimatických zmien.

Ekológia a životné prostredie je jednou z priorít kandidáta na predsedu KSK Róberta Suju (Hlas), ktorý spolu s odborníkmi predstavil niekoľko riešení, ako sa dlhodobo popasovať so suchom.

Smutný pohľad na rieku

Róbert Suja sa netají tým, že téma životného prostredia a ekológie mu je blízka a patrí i medzi priority jeho volebného programu na post predsedu KSK (Košický samosprávny kraj).

„Je smutný pohľad na rieku Bodva alebo Myslavský potok, ktorého prietok je už tiež minimálny. A podobne sú na tom i ďalšie toky v regióne. Výrazne museli vodohospodári kvôli suchu spustiť i Ružín,“ hovorí Suja.

Investície do životného prostredia dostávajú nový rozmer, okrem ekologického pre mnohých aj bytostne dôležitý pre prežitie v nasledujúcej dekáde.

Ako to vidia odborníci

„Po diskusiách s odborníkmi som osobne navštívil miesta, kde sa v okolí Košíc sucho prejavuje najviac. Nejde len o znížené hladiny v potokoch, kde trpia živočíchy ako raky, či ryby a ekosystémy ktoré miznú. Tieto prejavy sú ďalekosiahle – takmer vyschnuté studne v okoliach riek, vplyv na poľnohospodárstvo, zver, či nás ľudí sú značné. Klimatická kríza sa prejavuje aj takto a preto musíme začať robiť naozaj rýchlo a aktívne všetko preto aby sme zhoršovanie odvrátili," hovorí.

Korytá riek vysychajú po dlhých rokoch a tento trend môže v budúcich rokoch pokračovať.

„Musíme sa s tým čím skôr vysporiadať. Po porade s odborníkmi na vodné hospodárstvo, životné prostredie a s mojím tímom máme plán ako zabrániť miznutiu vody a vysychaniu na vodných tokoch Košického kraja. Aktívne vodozádržné opatrenia budú kľúčom k zastaveniu vysychania vodných zdrojov,“ menuje možné riešenia Suja.

Prečítajte si tiež:

Akú sú Zelené riešenia?

  • – zelené vodozádržné opatrenia v lesoch,
  • – vsakovanie pozdĺž cestnej siete
  • – zachytávanie vody zo striech budov,

Inovatívny návrh budovania krajskej infraštruktúry rybníkov všade tam kde to pomôže, ktoré môžu byť veľmi dôležitým prvkom stability zadržiavania vody v krajine a plnia hneď niekoľko funkcií:

• Počas zrážok zachytia veľké množstvo vôd a odťažia potoky a rieky od veľkých prietokov na ich tokoch

• Je preukázané, že okolie vodných plôch výrazne znižuje teploty o niekoľko stupňov Celzia

• Stovky hektárov vodných plôch počas obdobia sucha, dokáže dodávať aspoň minimálne prietoky vôd, ktoré tieto potoky a rieky bytostne potrebujú, aby živočíchy prežili týždne bez zrážok.

Robert Suja - kandidat na predsedu KSK
4
Galéria
Zdroj: archiv Robert Suja
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM