Eva Mikulová Správy

Medový úspech východniara: Včelár Tibor získal na celosvetovej výstave v Kanade 11 medailí!

Tibor Vargapál má včeliu farmu pri Trebišove a roky sa venuje chovu včiel, výrobe medu a rôznych produktov. Slovensko pozitívne zviditeľňuje vo svete.

Ilustračný obrázok k článku Medový úspech východniara: Včelár Tibor získal na celosvetovej výstave v Kanade 11 medailí!
8
Galéria
Foto: Eva Mikulová

Keď sa robí niečo s láskou a kvalitne, tak je to práca, ktorá právom žne úspechy doma i v zahraničí. Chýr o kvalitnom mede a ďalších včelích produktov z rodinnej Včelej farmy Tibor Vargapál Pro Med už prekročil hranice nielen nášho chotára, ale aj Atlantiku.

Z poslednej svetovej včelárskej výstavy v kanadskom Montreale priniesli východniari domov 11 medailí. Z toho štyri zlaté, 1 striebornú a 6 bronzových. Sladká práca usilovných včeličiek a ľudských rúk priniesla významné ocenenie.

Priblížte nám túto včelársku výstavu…

Je to svetová včelárska výstava a koná sa každé 2 roky, vždy na inom kontinente a tohto roku bola v Montreale. My sme sa jej zúčastnili už štvrtýkrát. Získali sme 11 medailí, ale pomohli sme aj Slovensku.

Konala sa pred necelým mesiacom a dokopy Slovensko získalo 20 medailí a je prvé na svete.

Predbehli sme aj Rusov s veľkým náskokom, čo je historicky prvýkrát. Oni získali 14 medailí. A tretie miesto obsadili USA s ôsmimi medailami. To znamená, že naša malá včelárska farma bola úspešnejšia ako Američania.

Bol to váš prvý takýto úspech?

Už sme tento úspech zopakovali druhýkrát. Lebo podobne sa nám darilo aj pred dvoma rokmi v Istanbule.

Kde je vaša Včelia farma?

Farmu máme v okrese Trebišov pri obci Hraň a obchod v Košiciach, kde aj žijem. Ale ja so včelami najmä kočujem. Mám okolo 200 včelstiev.

Kočujem po rôznych regiónoch východného Slovenska, aby som mal rôzne druhy medov, lebo ľudia hľadajú rozmanitosť. Mám približne 12 druhov medu.

S akými medmi ste zabodovali na výstave?

Nebolo to len o mede, pretože včela má 15 produktov. Napríklad peľ, propolis, materská kašička, vosk, trúdie mlieko…, ale i včelí jed. A na výstavu bolo možné doniesť všetko, čo sa dá z včelstva vyprodukovať.

Dostali sme medaily aj za medy, sviečky, medovinu – tú robí môj syn a niečo aj za darčekové medy.

Ide o kompozíciu medov, akoby obchodík v malom. A hodnotia, ako to všetko viete pekne naaranžovať. Je to také komplexné. Dôležitá je, samozrejme, kvalita medu, ale i ako ho viete prezentovať.

Ako dlho ste sa na výstavu pripravovali?

Je to zložitá príprava, ktorá nám trvala tri mesiace. Rozmýšľali sme, ako všetko vyskladať, aby to bolo pekné aj kvalitné.

Napríklad bolo tam Kirgizsko a Rusko, a mali niektoré komponenty krajšie ako my. Starobylé súdky, historické predmety, ale vyskladali to veľmi divoko. Napríklad, že tam dali matriošky, zlatú včelu.. A týmito gýčmi to zabili.

Ako sa na takúto súťaž dá dostať?

My sa na ňu prihlasujeme. Vždy sa zverejní, kde sa bude konať a kto chce, môže sa prihlásiť.

Už dopredu musíte poslať polkilové balenia vzoriek medov na testovanie. A len kvalitné medy pustia.

V čom je slovenský med výnimočný?

Treba priznať, že existujú chuťovo zaujímavejšie medy, ako slovenské, ale my máme kvalitu.

Keď robíte s medom tak, ako sa má, tak slovenský med má vynikajúcu kvalitu. Máme aj rôznorodú krajinu, čiže včely to majú z čoho zobrať. Máme síce rôznorodosť medov, ale nemôžme sa napríklad rovnať Brazílií, Turecku alebo arabským krajinám, kde je veľmi pestrá flóra a veľmi aromatická. My s nimi nemáme šancu súťažiť.

Máme kvalitu, ale keby tieto včelárske veľmoci veľmi chceli a dali by si na kvalite záležať, tak my nemáme šancu.

Kde bude výstava nabudúce?

Bude o dva roky v Rusku, ale máme trochu obavy, lebo Rusi chcú víťaziť. Navozia tam stovky medov a budú valcovať svojich konkurentov.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM