Adam Stečák Správy

ROZHOVOR: Košický umelec škrášlil stenu paneláka na sídlisku: Ženy sú ako mačky!

V spoločnosti je veľmi dobre známe, že na východnom Slovensku je mnoho talentovaných ľudí. Jedným z nich je aj umelec Jozef Ripko, alias "Grint".

Ilustračný obrázok k článku ROZHOVOR: Košický umelec škrášlil stenu paneláka na sídlisku: Ženy sú ako mačky!
12
Galéria
Foto: Adam Stečák / Zdroj: Adam Stečák

Dielo, ktoré bolo zrealizované na bočnej stene paneláka na Buzulúckej ulici v Košiciach, malo aj svoj dôvod. Ako vznikol nápad autora?

Ako dlho sa tomuto umeniu venuješ?

Kresleniu sa venujem odmala. O samotné grafity som sa začal zaujímať ako 10-ročný. V roku 2000 som už mal svoj pseudonym a začal som robiť prvé kresby. Sprejovaniu sa venujem od roku 2004 a aktívne od roku 2008.

Ako a prečo vznikol nápad nakresliť toto dielo na Buzulúckej ulici?

Nápad vznikol už v minulosti. Bývam v tomto bloku a neustále sme mali problém, že stena bola posprejovaná pseudosprejermi, kedže je viditeľná z cesty. V roku 2017 nám víchrica strhla fasádu a po rekonštrukcii sa tam opäť objavili „hieroglify“ amatérov. Tak ma oslovilo spoločenstvo, aby som na stenu namaľoval niečo pekné a vkusné. Kedže som mal voľný čas, tak som sa do toho pustil.

Čo symbolizuje kresba na stene?

Na stene je vyobrazená čierna mačka a žena, a to z dôvodu, že ženy sú niekedy ako mačky.

Každý si v tom nájde, samozrejme, čo chce. Motív ženy je fotka profesionálného fotografa z Kanady, ktorú dokonale zachytil a táto fotka mi učarovala. Po vzájomnej komunikácii sme sa zhodli, že ju namaľujem. Čo sa týka mačky, tak tá je môjho suseda. Posledná kresba v strede je môj 3D grafit Grint, ktorý je mojím štýlom.

Ako zabrániť vandalom, aby neničili cudzí majetok nezmyselnými kresbami?

Ťažko takýmto veciam zabrániť. Rozhodne by mali dbať nato, že cudzí majetok, zrekonštruované budovy a steny sa ničiť nemajú.

Rada od teba ako profesionála: Kde odporúčaš mladým sprejerom zdokonaľovať sa v umeleckej tvorbe?

Keď som začínal s graffiti ja, tak som si hľadal opustené miesta, staré schátralé múry, spoty, ktoré nie je vidieť a tak som trénoval svoju techniku so sprejom. Následne sa v Košiciach začali konať legálne sprejerské akcie pri opornom múre OC Optima, podchode na sídlisku KVP či na Dargovských hrdinov. Momentálne je oficiálna celoročne dostupná stena pri Optime.

V našej galérii fotiek si môžete pozrieť, ako vyzerala tvorba umelcovho diela.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Košíc a okolia

V OBRAZOCH: Umelecké dielo na Buzulúckej ulici
12
Galéria
Zdroj: Adam Stečák
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM