Aktualizované Eva Mikulová Správy

Senior skončil s covidom v nemocnici aj po kompletnom očkovaní. Odborník vysvetľuje prečo

Košický dôchodca sa infikoval ochorením Covid-19 niekoľko týždňov po druhej očkovacej dávke. Má viac pridružených chorôb.

Ilustračný obrázok k článku Senior skončil s covidom v nemocnici aj po kompletnom očkovaní. Odborník vysvetľuje prečo
Zdroj: TASR/František Iván

Reinfekcia po očkovaní proti ochoreniu Covid-19 je možná, ale veľmi nízka. I keď sa už človek nakazí, tak priebeh choroby je ľahší. O tom, že sa ľudia na Slovensku nakazili po 2 týždňoch od podania druhej dávky, sa už verejne hovorí. Je ich však, našťastie, veľmi málo a chorobu prekonávajú len s miernymi príznakmi.

Slabšia imunitná reakcia u seniorov

V košickej Univerzitnej nemocnici L. Pasteura je momentálne hospitalizovaný starý muž (86 rokov), ktorý sa nakazil covidom niekoľko týždňov po druhej dávke vakcíny Comirnaty od spoločnosti Pfizer/BionTech.

Prečo ho očkovanie neochránilo, vysvetľuje prednosta Kliniky infektológie a cestovných chorôb Pavol Jarčuška: „U starších ľudí je imunitný systém menej výkonný a účinný. A preto je i účinnosť vakcín u nich nižšia ako u mladších ľudí. Pacient, ktorý je na našej klinike má vysoko nad 80 rokov a ku nám sa dostal preto, lebo na svoj vek mal veľmi mierny až stredne ťažký priebeh ochorenia ale má veľa pridružených ochorení, najmä srdcové problémy. To mu komplikuje jeho zdravotný stav.“

Ako ďalej vysvetľuje, účinnosť vakcín nie je 100-percentná a účinnosť aj tých najlepších je proti mierne ťažkému a strednému priebehu ochorenia maximálne 95 percent.

„Naopak, je veľmi dobrá účinnosť proti potrebe umelej pľúcnej ventilácii a proti úmrtiu pacienta na základe izraelských výskumov a dát, ukazujú účinnosť na úrovni až 99 percent,“ dodáva P. Jarčuška.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM