Lenka Fedorová Správy

Sneh je fuč, naskytol sa smutný pohľad na Košice: Kto toto všetko vyčistí? FOTO

Prichádzajúca jar priniesla do Košíc okrem teplejšieho počasia aj nepríjemný pohľad na neporiadok, ktorý tu po roztopení snehu zostal. Kto má na starosti jeho odpratanie?

Ilustračný obrázok k článku Sneh je fuč, naskytol sa smutný pohľad na Košice: Kto toto všetko vyčistí? FOTO
6
Galéria

Zatiaľ, čo sa mnohí Košičania tešia teplejšiemu počasiu, pri prechádzke mestom ich táto radosť skoro prejde. Dôvodom je množstvo odpadkov, ktoré po roztopení snehu na seba pútajú pozornosť.

„Mestom pod snehom vyzeralo veľmi pekne, ale teraz je všade vidno sáčky, plechovky a pod panelákmi aj špaky od cigariet. Je to veľmi smutné, že tak pekné mesto vyzerá na jar tak špinavo,“ rozčuľuje sa pani Kamila, ktorá býva na terase.

Niet divu, na odpadky sme narazili nielen na miestach pod panelákmi, ale vo veľkom množstve aj za OC Galéria a na Považskej ulici. O vyjadrenie sme oslovili aj Miestny úrad mestskej časti Západ, v katastri ktorého sme na neporiadok natrafili.

Prednostka úradu Andrea Hildebrand na margo neporiadku uviedla: „Čistotu a poriadok verejných priestranstiev po zimnej údržbe zabezpečuje v našej mestskej časti Mesto Košice prostredníctvom Správy mestskej zelene v Košiciach (zelené verejné priestranstvá) a spoločnosti Kosit a.s. (komunikácie).“

Zatiaľ, čo odpratávanie posypu z ciest a chodníkov má na starosti spoločnosť Kosit, podľa ich slov firma nerieši trávnaté porasty, tie má na starosti Správa mestskej zelene. Tá však tvrdí, že v zmluve nemá povinnosť odpadky odpratávať.

„Správa mestskej zelene (SMsZ) v Košiciach neprodukuje odpad a ani nemá v zriaďovateľskej zmluve zakotvenú povinnosť ho odpratávať. To má pravdepodobne na starosti iná spoločnosť. SMsZ napriek tomu odpratáva priestory, ktoré si pripravuje na kosenie,“ uviedol pre Košice 24 hovorca SMsZ Viliam Štrelinger.

Ako však ďalej prednostka miestneho úradu uviedla, Mestská časť Košice – Západ pomáha zabezpečiť čistotu a poriadok prostredníctvom pracovníkov menších obecných služieb, čím dopĺňa činnosť už spomenutých inštitúcií v rámci svojich možností.

„Tak ako každý rok sa snažíme monitorovať lokality a dočisťovať znečistené verejné priestranstvá (v rámci kapacitných možností malých obecných služieb) podľa aktuálnej situácie, preto už vyše dvoch týždňov prispievame k čisteniu verejných priestranstiev a zberu posypového materiálu a to ručne ale aj strojovo,“ dodala.

O vyjadrenie sme požiadali aj mesto Košice, to sa však do uzávierky článku k problematike odpadu nevyjadrilo.

Je podľa vás starostlivosť o poriadok v meste Košice dostatočná?

Po roztopení snehu zostalo v Košiciach množstvo odpadkov
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM