Eva Mikulová Rôzne

HLASUJTE: Stane sa svätá Alžbeta Uhorská patrónkou nášho mesta?

Mestské zastupiteľstvo sa na svojom najbližšom zasadnutí bude zaoberať aj návrhom na vyhlásenie sv. Alžbety Uhorskej za patrónku mesta.

Ilustračný obrázok k článku HLASUJTE: Stane sa svätá Alžbeta Uhorská patrónkou nášho mesta?
6
Galéria
Zdroj: TASR

Sv. Alžbeta Uhorská sa ako patrónka najväčšej sakrálnej stavby na Slovensku – Dómu sv. Alžbety v Košiciach narodila v roku 1207. Bola dcérou uhorského kráľa Ondreja II. z rodu Arpádovcov a jeho manželky Gertrúdy. Známa je aj ako patrónka žobrákov, vdov a sirôt, chorých, prenasledovaných, núdznych, pekárov, čipkárov a charitatívnych organizácií.

Návrh na vyhlásenie sv. Alžbety Uhorskej za patrónku mesta vychádza najmä z ohľadom na jej charitatívne aktivity, pomoc chudobným a chorým a jej historickým prepojením na mesto Košice.

Rozhodnúť o patronáte musí aj Vatikán

Primátor Jaroslav Polaček sa obrátil na Košickú arcidiecézu, kde požiadal o podporu tohto návrhu a následné postúpenie žiadosti do Vatikánu. Košická arcidiecéza sa k návrhu zo strany mesta vyjadrila kladne. Mesto Košice je v roku 2019 nositeľom titulu Európske hlavné mesto dobrovoľníctva, veľká časť dobrovoľníkov pôsobí práve v rámci charitatívnych organizácií a občianskych združení s takýmto zameraním.

Podľa spracovateľky tohto návrhu a viceprimátorky mesta Lucia Gurbáľovej mnohí Košičania už oddávna považujú Alžbetu Uhorskú za patrónku mesta, o čom svedčia aj zmienky v historických záznamoch mesta. Za patrónku mesta však oficiálne vyhlásená nebola, a preto tak vedenie mesta navrhuje urobiť v roku, keď sú Košice nositeľom titulu Európske hlavné mesta dobrovoľníctva.

„Vyhlásenie sv. Alžbety Uhorskej za patrónku mesta Košice môže pozitívne ovplyvniť činnosť a pôsobenie dobrovoľníkov v meste, nielen počas roka Európskeho hlavného mesta dobrovoľníctva, ale i do budúcnosti. Rovnako tak toto vyhlásenie môže dostať jej život a dejiny mesta viac do povedomia Košičanov, návštevníkov mesta, ale i Slovenska a Európy. Sv. Alžbeta Uhorská tak môže byť vzorom, inšpiráciou a motiváciou pre dobrovoľníctvo nielen pre tých, ktorí ju uznávajú za svätú, ale pre všetkých, ktorým priblížime jej reálny život a odhodlanie slúžiť druhým," uviedla Lucia Gurbáľová.

TOP symbol Košičanov

V septembri 2018 sme sa čitateľov nášho portálu pýtali, ktorú dominantu mesta by jednoznačne ukázali turistom. Výsledky našej ankety dopadli tak, ako sme očakávali. Najviac sú Košičania hrdí na Dóm sv. Alžbety a práve ňou by sa popýšili pred návštevníkmi.

Až 40,6 percent hlasovalo za Dóm sv. Alžbety, druhé výnimočné miesto je podľa vás historické centrum dostalo 15,6 % vašich hlasov. Na treťom mieste sa umiestnila Ulička remesiel so 14,1 %.

Mala by sa sv. Alžbeta Uhorská stať aj oficiálne patrónkou Košíc?

Vysvietený Dóm sv. Alžbety
6
Galéria
Foto: Eva Mikulová
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM