Lukáš Zavacký Kultúra

Ste milovníkom francúzskej kultúry?: V Košiciach sa bude konať akcia práve pre vás!

Francúzsky jazyk, francúzske víno, francúzske bozky francúzska kultúra. Krajina galského kohúta má svoje čaro. Ak ste aj vy jej milovníkom, túto udalosť si nemôžete nechať ujsť...

Ilustračný obrázok k článku Ste milovníkom francúzskej kultúry?: V Košiciach sa bude konať akcia práve pre vás!
Zdroj: TASR

Od 10. marca sa budú konať Dni frankofónnej kultúry 2016 v rámci Mesiaca frankofónie 2016 na Slovensku. Organizuje ich Francúzska aliancia Košice, ktorá si pre milovníkov francúzskeho jazyka a kultúry pripravila množstvo akcií.

„Je to celá séria podujatí, ktoré majú spoločného menovateľa a tým je francúzština. Na svoje si príde ozaj každý. Ten, kto má rád umeleckú fotografiu, francúzske filmy, ale aj francúzske divadlo,“ priblížil prezident Francúzskej aliancie Košice, Roman Gajdoš.

Podujatie sa začne 10. marca v Kasárňach/Kul­turparku Týždňom francúzskeho filmu Créme de la Créme. V košickom Múzeu Vojtecha Löfflera bude vernisáž umeleckých fotografií o afrických kmeňoch, najmä vo francúzsky hovoriacich krajinách. Na svoje si prídu aj milovníci francúzskeho jedla, keďže 21. marca sa po celom svete organizuje podujatie Goűt de France, ktorého cieľom je spropagovať francúzsku kuchyňu.

„Naraz v tom istom čase na celom svete bude 1500 reštaurácií pripravovať francúzske menu. Pre Košičanov pripravíme tiež niečo typicky francúzske,“ povedal R. Gajdoš.

A 22. marca sa uskutoční poetický večer Pre teba láska moja. Prednesené budú básne Jacqua Préverta recitované vo francúzštine a slovenčine.

Veľvyslanec Francúzskej republiky na Slovensku Didier Lopinot tvrdí, že Košice sú mesto, ktoré má rád a aliancia je na to, aby kultúrnu ponuku v meste obohatila. Rovnako vyzdvihol dôležitosť francúzskeho jazyka. „Francúzštinu by sme nemali vnímať ako jazyk, ktorý sa oplatí učiť kvôli tomu, aby sme vnímali francúzsku kultúru, alebo krásy tejto krajiny, ale preto, aby sme si našli prácu,“ uviedol.

Môže vás zaujímať:

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM