Lukáš Zavacký Rôzne

Terasy na Hlavnej: Koľko z nich kvapne do mestskej kasy?

Podľa niektorých zútulňujú námestie metropoly východu, podľa iných ho zas špatia. Za prenajatú plochu pod terasami však majitelia reštaurácií, kaviarní a barov platia do našej kasy.

Ilustračný obrázok k článku Terasy na Hlavnej: Koľko z nich kvapne do mestskej kasy?
Foto: Lukáš Zavacký / Zdroj: Dnes24.sk

Košice každoročne poskytnú desiatky povolení na prevádzkovanie letných sedení. Pred dvoma rokmi ich bolo dohromady 94, vlani 107.

„Doteraz bolo vydaných 105 rozhodnutí na zvláštne užívanie verejného priestranstva,“ vyjadrila sa hovorkyňa nášho mesta, Linda Šnajdárová. Samozrejme, voľných miest je stále dostatok.

Podniky však musia spĺňať kritériá, ktoré upravuje norma zameraná špeciálne na Hlavnú ulicu. Terasy napríklad musia byť vzdialené najmenej 50 centimetrov od cyklistických ciest. A stáť na kamennej dlažbe bez pódia.

„Nesmú byť pred kostolmi, školou, Arcibiskupským úradom, Ústavným súdom, Starou radnicou, Štátnou vedeckou knižnicou a budovami bánk,“ uvádza sa ďalej v dokumente s tým, že nemajú dovolenie sa umiestňovať ani tam, kde sa kríži Hlavná ulica s kontaktnými.

Môžu stáť od apríla do novembra, no podľa predpisov majú zakázané prekážať obľúbenej akcii dokonca i za hranicami Slovenska, a to Medzinárodnému maratónu mieru.

Koľko peňazí pribudne do mestskej kasy? „Košice vyrubili daň v centre v roku 2016 za letné sedenia vo výške 140 674,46 eur,“ povedal Miroslav Sambor, ktorý je z referátu styku s verejnosťou a médiami v radnici.

Môže vás zaujímať:

Obľúbené letné sedenia v Košiciach
12
Galéria
Foto: Lukáš Zavacký / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM