Samospráva

Úver vo výške milión eur na športovú infraštruktúru chce mesto zobrať už tento rok

Poslanci schválili aj zmenu rozpočtu, z rezervného fondu pôjde necelých 1,5 milióna eur na vyrovnanie straty Dopravného podniku mesta Košice.

Ilustračný obrázok k článku Úver vo výške milión eur na športovú infraštruktúru chce mesto zobrať už tento rok
Zdroj: Adam Stečák

Košickí mestskí poslanci na svojom štvrtkovom zasadnutí schválili zabezpečenie úverových prostriedkov na dobudovanie športovej infraštruktúry. Zároveň odobrili zmenu programového rozpočtu, prostredníctvom ktorej pôjde z rezervného fondu necelých 1,5 milióna eur na vyrovnanie straty Dopravného podniku mesta Košice (DPMK).

Ďalších 9 miliónov na šport si mesto požičia v nasledujúcich ro­koch

Poslanci do tohtoročného rozpočtu zahrnuli čerpanie bankového úveru v predpokladanej výške jedného milióna eur, zostávajúca suma vo výške deviatich miliónov eur bude zahrnutá do programového rozpočtu mesta v rokoch 2020 až 2022.

K prijatiu úverových prostriedkov vo výške maximálne desiatich miliónov eur na dobudovanie športovej infraštruktúry v Košiciach s postupným čerpaním sa mestské zastupiteľstvo (MsZ) zaviazalo na svojom predchádzajúcom rokovaní, počas ktorého sa vzdalo organizácie letného Európskeho olympijského festivalu mládeže (EYOF) v roku 2021.

„Aby sme mohli diskutovať s bankami, najprv sme potrebovali dať do rozpočtu jeden milión eur. V tomto roku ho plánujeme rozpočtovať, aby sme mohli rekonštruovať hlavne ten majetok, ktorý už dnes máme – aby sme ho pripravili na sezónu a pomohli športovej infraštruktúre,“ vysvetlil primátor Jaroslav Polaček s tým, že ide o finančné prostriedky, ktoré by mali byť dofinancované prostredníctvom ú­veru.

MsZ ho zároveň požiadalo, aby oslovil financujúce banky so žiadosťou o predloženie ponúk na poskytnutie dlhodobého úveru. O úverovej zmluve by poslanci mali rokovať na júnovom MsZ.

Strata DPMK takmer 3 milióny eur

V rámci rozpočtových opatrení mestskí poslanci odobrili aj prevod finančných prostriedkov z rezervného fondu pre DPMK. Kým v pôvodne schválenom tohtoročnom rozpočte boli zahrnuté aj výdavky na úhradu straty DPMK za rok 2018, skutočná preukázaná strata v mestskej hromadnej doprave potvrdená audítorom bola za vlaňajšok vo výške 2.978.533 eur.

Sumou 1.478.533 eur z rezervného fondu sa má vyrovnať rozdiel medzi skutočnou stratou a pôvodne plánovaným doplatkom. Celkovo musí DPMK do 30. apríla zaplatiť svojim dodávateľom 2,65 milióna eur. Mesto tvrdí, že zlá finančná situácia podniku je dôsledkom jeho dlhodobého zlého hospodárenia.

V. Mimoriadne zastupiteľstvo Košice
21
Galéria
Zdroj: Adam Stečák
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM