Správy

V domácom chove v okolí Košíc potvrdili africký mor ošípaných

Africký mor ošípaných (AMO) vo štvrtok (6.8.) potvrdili v chove domácich ošípaných v obci Janík (okres Košice-okolie).

Ilustračný obrázok k článku V domácom chove v okolí Košíc potvrdili africký mor ošípaných
Zdroj: TASR/AP

Ide o druhé takéto ohnisko nákazy v tomto roku na Slovensku a prvé v okrese Košice-okolie. Informovala o tom Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR. Prvé ohnisko v tomto roku zaznamenali v júli v obci Čierna v okrese Trebišov.

Obec Janík sa nachádza zhruba dva kilometre od hranice s Maďarskom, kde je už dlhodobejšie potvrdzovaný masívny výskyt nákazy a pozitívnych potvrdení vírusu AMO v populácii diviakov.

Samotná oblasť na Slovensku je zaradená do infikovanej oblasti pre výskyt AMO u diviakov. V danom chove bolo nekomerčne chovaných 20 ošípaných pre vlastnú spotrebu chovateľa.

Počas víkendu v dňoch 1. až 2. augusta u dvoch ošípaných pozorovali prvé zdravotné problémy, keď neprijímali krmivo a jedna odmietala vstať.

„Následne tieto ošípané uhynuli. Privolaní súkromní a úradní veterinárni lekári zhodnotili situáciu a zdravotný stav zvierat na mieste, vykonali odber vzoriek a pitvu uhynutých ošípaných,“ uviedla ŠVPS na svojej webstránke.

Uhynuli aj ďalšie

Pitva poukázala na nákazu AMO a Regionálna veterinárna a potravinová správa (RVPS) Košice-okolie prijala predbežné opatrenia. Nákazu vo štvrtok potvrdilo národné referenčné laboratórium vo Zvolene.

„Predbežné epizootologické šetrenie naznačuje zavlečenie nákazy do chovu s nie príliš vysokým štandardom biologických opatrení na ochranu chovov a dôsledným dodržiavaním nariadených opatrení samotným chovateľom, ktoré platia v danej oblasti pre chovateľov vzhľadom na vývoj situácie v Maďarsku už dlhodobejšie,“ konštatovala ŠVPS.

V chove uhynuli už aj ďalšie tri ošípané, väčšina ďalších je apatická a neprijíma krmivo. Všetky uhynuté kusy prevzal kafilerický podnik na neškodné odstránenie. Zvieratá v ohnisku nákazy, ako aj kontaktné identifikované chovy ošípaných v najbližšom období zlikvidujú, aby sa zabránilo ďalšiemu šíreniu nákazy.

Vytvorené je ochranné trojkilometrové pásmo okolo ohniska, do ktorého spadá obec Janík, a desaťkilometrové pásmo dohľadu.

Spadajú do neho obce Hosťovce, Chorváty, Turnianska Nová Ves, Turňa nad Bodvou, Žarnov, Peder, Drienovec, Moldava nad Bodovu, Mokrance, Rešica, Buzica, Čečejovce a Budulov.

Nebezpečná nákaza

ŠVPS informovala bezprostredne po potvrdení nákazy Európsku komisiu, členské štáty Európskej únie a podala hlásenie na Medzinárodný úrad pre nákazy (OIE) so sídlom v Paríži. Verejnosť vrátane chovateľov a poľovníkov dôrazne upozorňuje na nebezpečenstvo tejto nákazy.

Mimoriadne dôležité je dodržovanie zásady biologickej ochrany chovov ošípaných, čo platí pre komerčné aj nekomerčné chovy. V prípade akejkoľvek zmeny správania, respektíve narušení zdravotného stavu alebo v prípade úhynu domácej ošípanej je majiteľ povinný tento úhyn ihneď nahlásiť príslušnej RVPS a príslušnému súkromnému veterinárnemu lekárovi.

AMO, ktorý zabíja domáce a divé ošípané, na Slovensku prvýkrát potvrdili 24. júla 2019 v domácom chove v obci Strážne v okrese Trebišov pri maďarských hraniciach.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM