Lenka Fedorová Správy

V Košiciach funguje už desiatky rokov: Predstavujeme vám folklórny súbor Jahodná

V našom novom seriáli o folklórnych súboroch z Košíc a okolia vám predstavujeme prvý z nich. Zoznámte sa bližšie s Jahodnou, ktorá tento rok oslavuje svoje jubileum.

Ilustračný obrázok k článku V Košiciach funguje už desiatky rokov: Predstavujeme vám folklórny súbor Jahodná
7
Galéria
Zdroj: FS Jahodná

FS Jahodná pôsobí pri Technickej univerzite v Košiciach od roku 1983, v tomto roku tak slávi 35. výročie jeho založenia. Od roku 1999 je vedúcim súboru Ivan Zezulka, ktorý nám FS Jahodná priblížil bližšie.

Láka obe pohlavia

Ako Zezulka pre náš web uviedol, členmi súboru sú vysokoškoláci, stredoškoláci i pracujúci. Vo svojej tvorbe súbor spracováva do javiskovej podoby folklór východného Slovenska, vychádza z jeho autentických podôb a pretavuje ich do choreografií. Za svoj invenčný prístup získal niekoľko ocenení. V repertoári tiež nechýba folklór západného Slovenska.

Ako bolo vyššie spomenuté, súbor tento rok slávi svoje 35. výročie založenia. Čo sa podľa Zezulku za roky pôsobenia súboru zmenilo? ,,Zmenili sa ľudia. Myslím tým, striedanie generácií… Študenti po ukončení štúdia na vysokej škole ostávajú súboru verní, pokiaľ im to okolnosti umožnia. Ak si nájdu zamestnanie v Košiciach a čas na súborové aktivity, ostávajú členmi súboru," uviedol Zezulka. Ako dodal, služobne najstarší členovia sú v súbore už desať rokov.

Folklór sa v posledných rokoch dostáva opäť do popredia. Aký vníma záujem oň u mladých ľudí Zezulka? ,,Myslím si, že záujem o folklór u mladých ľudí pretrváva. Nakoľko je v Košiciach niekoľko folklórnych súborov, záujemcovia o tanec, spev či hudbu si môžu vybrať ten súbor, ktorý spĺňa ich predstavy. Ja sa teším tomu, že o náš súbor stále záujem je," zhodnotil aktuálnu situáciu vedúci súboru. Ako ďalej uviedol, pôsobenie v ich folklórnom súbore láka obe pohlavia rovnako.

Odmenou je potlesk divákov

Ivan Zezulka je vedúcim súboru takmer 20 rokov. Počas tohto obdobia sa toho v súbore udialo viac než dosť. Nechýbali súťaže, zájazdy do zahraničia i chvíle oddychu a pohody. Ktoré situácie mu najviac utkveli v pamäti? ,,Všetky situácie, pri ktorých nám bolo fajn. Či už na tréningoch, alebo na vystúpeniach doma i v zahraničí. Zájazdy sú určite lákadlom a každý sa na ne teší. Spája sa tu „makačka“ a radosť z vystúpení pre verejnosť a zároveň i chvíle relaxu a pohody počas voľna, keď sa nevystupuje a spoločne sa trávia voľné chvíle počas „voľného“ programu, ktorí pripravil organizátor festivalu …V neposlednom rade je to i naplnenie a zúročenie tvrdej práce na tréningoch. Odmenou za to je potlesk a nadšenie divákov," opisuje ďalej Zezulka.

Okrem radostných chvíľ si však súbor musel počas rokov svojho fungovania prejsť aj problémami. Zezulka ich však berie s nadhľadom. ,,Áno, problémy sa sem-tam vyskytnú… Sme ale skvelá partia, jedna rodina, ktorá je zárukou toho, že všetko sa zvládne," uviedol vedúcu súboru.

Úspechy

V období okolo rokov 2012 – 2013 FS Jahodná spolupracoval s Folklórnou skupinou Blancar z Nižného Klátova pod vedením Soni Rudňaskej. Od roku 2014 doteraz je externým účinkujúcim a priateľom súboru Michal Smetanka z Brutoviec. V roku 2008 sa stal nositeľom prestížneho ocenenia ľudových výrobcov – Kráľ Európskeho ľudového remesla 2008.

FS Jahodná spolupracuje od roku 2015 so Ženskou speváckou skupinou Harčarki z Pozdišoviec. Jahodniari a Harčarki sa spolu predstavili na mnohých vystúpeniach nie iba doma, ale i v zahraničí. Neminul ich Medzinárodný folklórny festival v Činskom meste Changshu (2015), Dni Slovenskej kultúry v Chorvátskej Rijeke(2016) či medzinárodný folklórny festival v Českom Šumperku(2017), kde získali Cenu usporiadateľa festivalu.

35 rokov svojho fungovania plánuje súbor poriadne osláviť. ,,Výročie sa plánuje osláviť novým premiérovým programom. Či to bude prierez úspešných programových čísiel, či úplne nový program, to je ešte v štádiu zvažovania. Každopádne máme divákovi a našim fanúšikom čo ponúknuť," dodal na záver Ivan Zezulka.

Nezabudnite si pozrieť v našej fotogalérii zaujímavé zábery týkajúce sa FS Jahodná.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Košíc a okolia

Hl. foto: archívne

FOTO: Košický folklórny súbor Jahodná? Funguje už krásnych 35 rokov
7
Galéria
Zdroj: FS Jahodná
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM