Kultúra

V Košiciach vyhlásia víťazov medzinárodnej súťaže tvorcov filmovej hudby

Na tvorbu autorov filmovej a televíznej hudby je zameraná medzinárodná súťaž Film Music Contest (FMC). Záverečný galavečer bude v historickej radnici.

Ilustračný obrázok k článku V Košiciach vyhlásia víťazov medzinárodnej súťaže tvorcov filmovej hudby
Zdroj: TASR

Na tvorbu autorov filmovej a televíznej hudby je zameraná medzinárodná súťaž Film Music Contest (FMC). Jej finále so slávnostným vyhlásením víťazov sa uskutoční vo štvrtok (4. 4.) v Košiciach.

Prvý ročník

Do prvého ročníka súťaže sa zapojili hudobní autori z 38 štátov sveta vrátane USA, Kanady, Japonska, Indie, Číny, Brazílie, Mexika a množstva európskych krajín. Trojica porotcov z USA, Veľkej Británie a zo Slovenska videoprojekciou predstaví 14 finalistov v dvoch kategóriách a za sprievodu veľkého festivalového orchestra vyhlási absolútnych víťazov," informovala PR manažérka projektu Anna Olvecká.

Propagácia súťaže sa konala vo svete počas niekoľkých mesiacov. „Filmových festivalov je viac, no súťaží pre autorov filmovej hudby, ktorá je významnou zložkou vizuálnych diel, je veľmi málo. FMC ako jediná súťaž svojho druhu umožní objaviť, zviditeľniť hudobných autorov z celého sveta venujúcich sa komponovaniu hudby vhodnej do filmu a televízie a pomôcť im,“ uviedla Olvecká.

Slovensko a Košice sa tak môžu podľa nej zapísať na mapu najvýznamnejších miest filmovej hudby.

V programe zahraničných delegácií je okrem zoznámení sa s metropolou východu návšteva kaštieľa v Humennom či Múzea Andyho Warhola v Medzilaborciach. Predseda poroty Vlado Meller, jeden z najlepších amerických masteringových inžinierov, po prvý raz v Európe odhalí tajomstvá svojej zvukovej mágie.

Porotu okrem Mellera tvorí britský autor zvukového dizajnu hollywoodskych veľkofilmov Paul Wiffen a slovenský hudobný skladateľ, aranžér a dirigent Rudolf Geri. Za organizáciou projektu stojí košická Umelecká spoločnosť GONG a riaditeľ FMC Vlado Železňák junior.

Záverečný galavečer sa bude konať od 19.00 h v budove košickej Historickej radnice.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM