Veronika Hunyadiová Správy

V košickom hniezde záchrany našli bábätko

V univerzitnej nemocnici funguje hniezdo záchrany už 15 rokov. Odvtedy v ňom zdravotníci našli 18 detí.

Ilustračný obrázok k článku V košickom hniezde záchrany našli bábätko
Zdroj: UNLP

V sobotu (17 .10.) popoludní sa na Neonatologickom oddelení v areáli Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP) na Rastislavovej rozozvučala signalizácia oznamujúca, že do hniezda záchrany bolo vložené dieťa. Informovala o tom hovorkyňa UNLP Ivana Vaněková.

Nájdenému chlapček bola už o pár minút neskôr poskytnutá adekvátna zdravotná starostlivosť. Pri preberaní mal 3 090 gramov a 50 centimetrov. Ako uviedla primárka Neonatologického oddelenia Iveta Kostelníková, dieťatko sa teší dobrému zdraviu. Pekne papá a teší sa na nový domov.

Narodil sa minulý týždeň

„Bábätko sme hneď merali, vážili a spísali sme všetky potrebné údaje. Bolo oblečené v čistom oblečení a nenachádzal sa pri ňom žiaden odkaz. Urobili sme základné odberové vyšetrenia, ako napríklad krvný obraz, biochémiu aj výter na ochorenie COVID-19, ktorý bol negatívny. Jeho klinický stav je dobrý, aj keď má miernu novorodeneckú žltačku,“ uviedla Kostelníková.

Po prvotnom vyšetrení dieťatka zdravotníci určili aj predpokladaný dátum narodenia: „Ten bol určený na 12. 10. 2020, pretože bábätko má ešte zaschnutý pupočník a taktiež aj novorodeneckú žltačku,“ spresnila primárka Kostelníková.

Na rade sú úrady

Po nájdení bábätka nemocnica kontaktoval sociálnu sestru, ktorá následne postúpi túto informáciu Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny a matričnému úradu. Úrad bude teraz zodpovedný za umiestnenie bábätka do náhradnej rodiny.

Biologickí rodičia už nemajú možnosť cez nemocnicu získať dieťatko späť, v prípade záujmu musia komunikovať s úradom.

Hniezdo záchrany funguje v UNLP od roku 2005. Spolu tu zatiaľ matky či iní rodinní príslušníci priniesli 18 detí, z toho 12 chlapcov a šesť dievčat. Naposledy sa tak stalo v máji, keď v hniezde objavili zdravého chlapčeka.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM