Eva Mikulová Správy

V Mestských lesoch vysadili tisíce stromčekov, nasadili aj vianočné, FOTO

Sadia sa iba sadenice z príslušnej vhodnej oblasti, v súlade s plánovaným cieľovým zastúpením drevín podľa programu starostlivosti o les.

Ilustračný obrázok k článku V Mestských lesoch vysadili tisíce stromčekov, nasadili aj vianočné, FOTO
3
Galéria
Zdroj: Mesto Košice

Mestské lesy vysadili počas jarného zalesňovania 63 000 sadeníc stromčekov.

Druhé najväčšie v Európe

Mestské lesy Košice, ktoré sú v rámci samospráv po Viedni druhé najväčšie v celej Európe, venujú veľkú pozornosť aj zalesňovaniu územia, na ktorom hospodária.

Ich lesný majetok sa rozprestiera vo východnej časti Volovských vrchov a Čiernej hory na rozlohe 19 432 hektárov.

Riaditeľ Mestských lesov František Beli si pochvaľuje, že na územiach, kde sa ťaží drevo, majú dlhodobo až 85–90 percentný podiel ich prirodzeného zmladenia.

Okrem toho vlastnými kapacitami zalesňujú prevažne plochy odkryté po náhodných, kalamitných ťažbách alebo miesta, kde dôjde k poškodeniu zmladenia najmä suchom, mrazom a zverou.

Tam, kde nie je dostatočné prirodzené zmladenie, by malo v rámci obnovy lesa dôjsť k zalesňovaniu do dvoch rokov.

Mladé stromčeky sa vysádzajú začiatkom jari, aby sa čo najlepšie mohli využiť zásoby vlahy v lese po topení snehu alebo doplnkovo neskoro na jeseň.

Sadia sa iba sadenice z príslušnej vhodnej oblasti, v súlade s plánovaným cieľovým zastúpením drevín podľa programu starostlivosti o les. Program vychádza z prírodných podmienok obnovovaného porastu.

Vysadili aj budúce vianočné stromčeky

„Túto jar sme vysadili 53 200 sadeníc najmä buka, smrekovca a duba na výmere 8,5 hektára lesných porastov a 9 750 sadeníc na plantážach vianočných stromčekov ako sú smrek, borovica, jedľa. Okrem zalesňovania robíme priebežne aj tzv. výchovné zásahy, ako napríklad prerezávky v mladých lesných porastoch, alebo jarný osev v lesných škôlkach," uviedol František Beli.

Mestské lesy v rámci ochrany nainštalovali v ohrozených porastoch aj feromónové návnady na podkôrny hmyz. Keďže používanie náterov chemickými prípravkami je zakázané, urobili ochranu kmeňov stromov pred ich okusovaním divou zverou celoplastovým pletivom Polynet.

Lesníci v uplynulých dňoch vykonali aj pravidelnú údržbu turistických prístreškov a ďalších oddychových zón v košickom lesoparku, spriechodnili vyznačené chodníky a počas nedávneho sucha sa zamerali aj na protipožiarnu ochrannú službu.

"Ostatné pridružené pestovné práce boli vzhľadom na nástup krízovej situácie pozastavené, a budú obmedzene vykonávané podľa vývoja situácie a naliehavosti,“ dodal riaditeľ Mestských lesov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM