Správy

V rehabilitačnom centre vyliečili mláďa orla krikľavého. Už letí do Afriky, VIDEO

Mláďa pochádzajúce z Pienin bolo zoslabené, predčasne opustilo hniezdo a zrejme nevedelo uloviť korisť.

Zdroj: Dnes24.sk

Z rehabilitačnej stanice v Rozhanovciach, ktorú prevádzkuje Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie (UVLF) v Košiciach, v piatok 11. septembra vypustili do voľnej prírody orla krikľavého.

Orlie mláďa nájdené v lesnom poraste previezli na Kliniku vtákov, exotických a voľne žijúcich zvierat v Univerzitnej veterinárnej nemocnici UVLF, kde možno priniesť nájdeného chráneného živočícha 24 hodín denne.

Liečili ho mesiac

Po preliečení ho transportovali do rehabilitačnej stanice. „Bol u nás asi mesiac, dostali sme ho do vyššieho kondičného stavu a pripravili na návrat do voľnej prírody. Čas nás tlačil, lebo je obdobie migrácie dravcov, keď orol krikľavý tiahne zo Slovenska do Afriky. Museli sme sa preto ponáhľať, aby sa stihol pripojiť ku kŕdľu svojich rovesníkov,“ povedal prednosta kliniky Ladislav Molnár.

Do voľnej prírody ho vypustili z veľkého ďatelinového poľa nad Rozhanovcami v okrese Košice-okolie, kde má orol ideálne podmienky, aby sa zorientoval, našiel korisť a vybral sa smerom na juh.

Študenti univerzity v rámci klinických cvičení absolvujú výučbu aj priamo v rehabilitačnej stanici. Ročne sa tam vyliečia desiatky chránených druhov vtákov – hlavne dravcov, sov a bocianov.

„Máme pestré zastúpenie veľmi vzácnych dravcov – orol skalný, orol kráľovský, sokol rároh a ďalšie druhy európskeho významu. Niektoré boli veľmi ťažko postihnuté nárazmi na elektrické vedenie a úspešne rehabilitovali,“ do­dal.

Podľa rektorky univerzity Jany Mojžišovej toto účelové zariadenie poskytuje pomoc dravcom, ktoré sa zranili nárazmi na elektrické vedenie, vďaka projektu Life Energia.

Cez územie Slovenska vedie 35-tisíc kilometrov elektrických vedení a po zásahu prúdom alebo po náraze do elektrického vedenia zahynie každý rok najmenej 13-tisíc vtákov.

Rozhanovce - orol
5
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM