Eva Mikulová Rôzne

V Tabačke sa dozviete všetko o okupácii v roku 1968

Od okupácie Československa uplynie 21. augusta už 50 rokov. Toto tragické výročie si pripomenieme rôznymi akciami. V Tabačke začnú už 20. augusta.

Ilustračný obrázok k článku V Tabačke sa dozviete všetko o okupácii v roku 1968
Zdroj: Tabačka

Diskusia, vernisáž a celoslovenská premiéra filmu Spýtaj sa Vašich: 68 je špeciálna ponuka Tabačky Kulturfabrik pri príležitosti 50. výročia okupácie Československa.

Program, ktorý je poctou všetkým, pre ktorých je demokracia a sloboda slova hodnotou hodnou obetí, pripravili 20. augusta 2018 od 18:00 h v zadnom dvore Tabačky. Presne v deň, iba o päťdesiat rokov neskôr, keď pred polnocou vojská bývalej NDR, ZSSR, Poľskej, Bulharskej a Maďarskej ľudovej republiky prekročili hranice ČSSR a obsadili všetky dôležité mestá.

Spýtaj sa vašich

Highlightom programu Tabačky bude 20. augusta 2018 o 21,00 hodiny celoslovenská premiéra filmu Barbory Berezňákovej Spýtaj sa Vašich: 68. Pútavá mozaika emocionálne ladených výpovedí obyčajných ľudí nám pripomenie historické udalosti, ktoré natrvalo poznačili nielen ich osudy. Ak film divákov inšpiruje k tomu, aby sa na augustové udalosti pýtali aj svojich blízkych doma, tak sa autorom splnilo želanie.

V rovnaký deň, ešte pred filmom, sa uskutoční vernisáž dvadsiatky plagátov, ako reakcia na vraždu investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej v marci 2018.

Vernisáž bude v Bistre Tabačka 20. augusta 2018 o 18:00 h. Celkovo vzniklo 384 diel tvorcov z 36 krajín, medzi inými z Číny, Poľska, Cypru, Jordánska, Talianska, Južnej Kórei či USA. Najlepších 20 z nich vystavia v Tabačke. Vidieť ich bude možné do konca septembra.

Diskusie s pamätníkmi

Na tému okupácie, normalizácie a ich dopadov na súčasné Slovensko budú rovnako 20. augusta 2018 od 19,00 h diskutovať slovenský historik Štefan Šutaj z Katedry histórie FF UPJŠ v Košiciach, český historik Michal Macháček z FF Karlovej univerzity v Prahe (autor prvého uceleného životopisu Gustáva Husáka) a Zuzana Révészová, riaditeľka Odboru výskumu a štatistiky kultúry Národného osvetového centra v Bratislave. Nielen moderovať bude doktorandka Katedry histórie FF UPJŠ Barbara Kacerová.

Celý večer bude dvor Tabačky nasvietený špeciálnou inštaláciou svetelného dizajnéra Róberta Farkaša, venovanou okupácii 1968.

Kino Tabačka už v nedeľu 19. augusta 2018 o 21:00 h, ponúkne dokumentárny projekt producenta Petra Kerekesa Okupácia 68. Film je kolektívnym subjektívnym pohľadom piatich režisérov na vojakov „spriatelených“ armád, ich názory a dojmy na okupáciu Československa v auguste 1968 a úlohu, ktorú v nej zohrali.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM