Veronika Hunyadiová Správy

Veľké uvoľňovanie opatrení. PREHĽAD zmien od pondelka

Slovensko sa začína prebúdzať k životu. Pozrite sa, aké novinky začnú platiť od 19. apríla.

Ilustračný obrázok k článku Veľké uvoľňovanie opatrení. PREHĽAD zmien od pondelka
Zdroj: TASR/František Iván

Od pondelka (19. 4.) už nebude podľa COVID automatu na Slovensku žiadny okres čiernej farby, teda v najvyššom stupni varovania.

„Epidemiologická situácia na Slovensku sa zlepšuje, od 19. apríla bude celá krajina podľa COVID AUTOMATU v III. stupni varovania, teda bordovej farbe," informovalo ministerstvo zdravotníctva. So zlepšením epidemiologickej situácie súvisí aj dlho očakávané uvoľňovanie opatrení. Budeme sa môcť opäť vrátiť k niektorým obľúbeným aktivitám. Život v Košiciach sa začne pomaly vracať do normálu.

Platnosť testu

Okresy Košice aj Košice-okolie zostávajú v druhom stupni varovania, teda červenej farby. V červených okresoch potrebujete na cestu do práce negatívny výsledok nie starší ako 14 dní. Potrebovať budete aj potvrdenie od zamestnávateľa.

Negatívny test nepotrebujú osoby, ktoré majú potvrdenie o prekonaní ochorenia COVID-19 nie staršie ako 90 dní. Výnimku z testovania majú aj osoby, ktorým ho zdravotný stav alebo kontraindikácia neumožňuje absolvovať.

Testovať sa nemusíte ani po očkovaní, v prípade mRNA vakcíny (Pfizer, Moderna) sa bude akceptovať lehota 14 dní po druhej dávke, pri vektorovej vakcíne (AstraZeneca) musia uplynúť štyri týždne po prvej dávke. Test nebudú potrebovať ani osoby zaočkované prvou dávkou, ktoré zároveň v posledných 180 dňoch prekonali ochorenie COVID-19 a majú o tom potvrdenie.

Zmena pri rúškach

Od pondelka sa zároveň zmierňujú podmienky nosenia rúšok a respirátorov. Aspoň na niektorých miestach sa tak budeme môcť znova nadýchnuť. V exteriéri nemusíte mať rúško, respirátor alebo ich náhradu ak budete od ostatných osôb, s ktorými nežijete v spoločnej domácnosti, vzdialení viac ako päť metrov.

Nové pravidlá budú platiť aj v školách. Starší žiaci, učitelia a zamestnanci škôl v priestoroch školy už nebudú musieť nosiť respirátor, postačí im rúško.

Zmena sa dotkne aj ďalších pracovísk. Zamestnanci, ktorí majú chronické ochorenia dýchacích ciest s dychovou nedostatočnosťou alebo kožné ochorenia tváre, u ktorých by nosenie respirátora mohli viesť k zhoršeniu stavu. Na základe dohody medzi zamestnávateľom a zástupcami zamestnancov budú môcť osoby, ktorých pracovné podmienky nosenie respirátora neumožňuje, použiť rúško.

Viac o koronavíruse

Uvoľňovanie opatrení

S prechodom do bordovej fázy sa život na Slovensku začne od pondelka (19. 4.) postupne vracať do normálu. Po niekoľkých mesiacoch je tu totiž prvé uvoľňovanie opatrení. Aj naďalej však platí zákaz vychádzania a uvedené aktivity tak budú obmedzené na čas od 5.00 do 20.00 hod. Nevyhneme sa ani testovaniu, pri väčšine aktivít totiž budeme potrebovať maximálne sedem dní starý negatívny test.

Otvorené budú môcť byť všetky obchody a služby, múzeá, botanické a zoologické záhrady, knižnice (maximálne 6 osôb). Potrebný ale bude negatívny test nie starší ako 7 dní. Chodiť môžeme aj do kostola na bohoslužbu alebo za individuálnou duchovnou starostlivosťou, negatívny test v tomto prípade nie je potrebný.

Do prírody, za individuálnym športom a na športoviská budeme môcť ísť aj mimo náš okres a bez testu. Negatívny test bude potrebný iba v čiernych okresoch. Otvárať môžu aj majitelia hotelov a penziónov, no zatiaľ bez reštaurácií.

Povolená bude aj individuálna rekreácia či rekreácia s členmi spoločnej domácnosti. To znamená, že môžeme ísť napríklad na chalupu, a to aj mimo okres. Okrem toho, že tam môžeme byť len s rodinou zo spoločnej domácnosti, je podmienkou aj negatívny test nie starší ako 7 dní.

Správy z Košíc a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM