Správy

Viac zelene pri cestách v okolí Košíc. Kraj vysadí stovky stromov

Podľa župy stromy pribudnú na bezpečných úsekoch, aby neohrozovali vodičov.

Ilustračný obrázok k článku Viac zelene pri cestách v okolí Košíc. Kraj vysadí stovky stromov
Zdroj: Facebook.com/Košický samosprávny kraj

Košický samosprávny kraj (KSK) začal v týchto dňoch s náhradnou výsadbou stromov popri krajských cestách, pilotne v okrese Košice-okolie. Celkovo tam na vybraných úsekoch pribudne 654 stromov. Informoval o tom v piatok Úrad KSK.

Najviac stromov pribudne na úseku cesty, ktorá spája Moldavu nad Bodvou s Nováčanmi a Rudníkom. Vysadia tam 178 kusov javora horského. Nové lipy spestria cestu medzi Moldavou nad Bodvou a Hatinami aj úsek vedúci do obce Jasov. Pri ceste medzi Moldavou nad Bodvou a Vyšným Medzevom vysadia hraby, javory pribudnú aj medzi Košickým Klečenovom a Chrastným.

Väčšia bezpečnosť

Predseda KSK Rastislav Trnka skonštatoval, že v záujme bezpečnosti cestnej premávky, či už z dôvodu vysokej nehodovosti niektorých úsekov, alebo vysychania stromov, je výrub drevín popri cestách nevyhnutným krokom. V minulosti sa pritom často nemyslelo na náhradnú výsadbu.

Prioritou bude sadiť stromy v lokalitách, ktoré nebránia vo výhľade vodičom a nie sú nehodovými úsekmi. Vytypované boli preto rovné úseky a spojenia do obcí.

Popri niektorých cestách vzniknú aj nové stromové aleje. „Košický samosprávny kraj preto v minulom roku začal pripravovať projekt náhradnej výsadby cestnej zelene. Prvé stromčeky sme začali vysádzať v prvej polovici apríla. Dobrou správou je, že namiesto každého vyrúbaného stromu vysadíme 11 nových. Pracujeme na tom, aby sa z tohto projektu stala tradícia a aby postupne pribúdali nové stromy v každom regióne nášho kraja," uviedol Trnka.

Zlepšenie životného prostredia

„Cieľom nášho ekologického projektu obnovy cestnej zelene je zveľaďovanie životného prostredia a návrat zelene do vybraných lokalít popri úsekoch ciest v správe Správy ciest KSK. Odštartovali sme tak projekt, ktorý považujeme za významný krok pre zmiernenie dosahov frekventovanej dopravy v kraji na životné prostredie oproti minulosti, keď sa náhradná výsadba vôbec nerealizovala," uviedla riaditeľka úseku podpory riadenia Správy ciest KSK Zuzana Slivenská.

Okrem vhodných lokalít na výsadbu cestári zohľadňovali aj výber vhodných druhov stromov, vyberané boli podľa odborného dendrologického posudku.

Správy z Košíc a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM